Dostupni linkovi

Kako je bilo dopušteno Rohaniju da pobijedi na iranskim izborima


Hasan Rohani
Hasan Rohani
Piše: Golnaz Esfandiari; priredila: Mirjana Rakela


Nekoliko dana nakon što je Hasan Rohani, na iznenađenje mnogih pobijedio, brojni Iranci pokušavaju odgovoriti na pitanje - kako je umjereni klerik osvojio izbore za koje se vjerovalo da su strogo kontrolirani?

Kada je desetak tisuća Iranaca izašlo na ulice kako bi proslavili Rohanijevu predsjedničku pobjedu ovog vikenda, jedan natpis se posebno isticao: "Diktatore, hvala vam!"

Mora da su se i prosvjednici pitali, zašto je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, "diktator" koji ima zadnju riječ o svim stvarima u Iranu, omogućio relativno umjerenom političaru, i to osobi koja ima veze s njegovim glavnim oponentom, da pobijedi?

I zašto je na prvim izborima poslije onih iz 2009., koji su tada ocijenjeni kao nepošteni i puni izbornih prevara, vrhovni vođa pristao da sami birači trebaju odrediti ishod izbora?

Prisutna je posvemašna nevjerica, jer Rohani ima dobre odnose s bivšim predsjednikom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem, koji se otvoreno suprotstavlja ajatolahu.

"Sretan sam što je izbrojen i moj glas", poruka je na plakatu jednog mladića u Teheranu čija se fotografija dijeli na društvenim medijima.

Promatrači izbora bili su uvjereni da Rohani neće pobjediti i da će vlast pronaći način da osigura pobjedu nekom od konzervativnijih kandidata. Ipak, analizirajući vrijeme do izbora, niz faktora je moglo utjecati na Rohanijevu pobjedu.

Među njima su - veliki odaziv birača, potom neodlučni, koji su na kraju dali glas Rohaniju, opozicijski pokret je ponovno oživio, a očito da je vlast strahovala od ponavljanja masovnih uličnih prosvjeda koji su izbili nakon što je 2009., Mahmud Ahmedinadžad bio proglašen pobjednikom.

Glavni faktor, po ocjeni stručnjaka je i činjenica da se konzervativci nisu uspjeli ujediniti oko jednog imena, pa su se glasovi raspršili medju pet kandidata.

I političke okolnosti bile su važne za Rohanijevu pobjedu, uključujući i posljedice sankcija Islamskoj republici Iran, pa su se izbori pretvorili u referendum o Khameneijevom tvrdolinijaškoj politici.

Rohani, pogotovo kada se usporedjuje s tvrdolinijaškim kandidatima u utrci i pregovaračem za nuklearna pitanja Saidom Jalilijem, bio je u prednosti. Mnogi Iranci su rekli da su glasali protiv Jalilija, za kojeg su vjerovali da je Khamneijev glavni favorit.

S druge strane, Rohani, je obećao da će poboljšati ekonomiju, pozivajući se na umjerenu politiku kod kuće i u inozemstvu. On je pozvao na okončanje međunarodne izolacije Irana i istaknuo da je bitna veza nuklearnog programa sa svakodnevnim životom ljudi.

Ustvari, 64-godišnji Rohani i nije reformist. On je insajder koji je imao vrlo visoke pozicije u Islamskoj republici. Za razliku od Rafsandžanija, koji je 2009. jasno stao na stranu Zelenog, opozicijskog, pokreta, Rohani je osudio prosvjede kao potez "nekih koji su bili prevareni." No, to što su ga podržale reformske snage, osiguralo mu je glasove među mladim biračima i onima koji traže promjene.

Alireza Nader, stručnjak za Iran u Rand Corporation, objašnjava zašto je Khamenei podržao Rohanija:

"On je Khameneijev predstavnik u Vrhovnom Vijeću za nacionalnu sigurnost. Osim toga, prošao je u moćnom Vijeću čuvara. Rafsandžani, čiju je kandidaturu odbilo to Vijeće možda je bio previše moćan za Khameneija, ali s Rohanijem možda i može manipulirati."

Nader dodaje da Rohani može poslužiti kao most između vlasti i reformista i Zelenog pokreta.

"Režim pokušava izliječiti unutarnje podjele u Iranu i ublažiti vanjski pritisak, a Rohani ima priliku učiniti oboje, bez veće transformacije islamske republike."

Mahmud Ahmadinedžad i Hasan Rohani u Teheranu
Mahmud Ahmadinedžad i Hasan Rohani u Teheranu
Eskandar Sadeghi Boroujerdi, znanstvenik i istraživač suvremenog Irana na Queen's Collegeu sveučilišta Oxford, smatra da je Khamenei, po svemu sudeći, došao do zaključka da bi bilo preskupo uskratiti Rohaniju pobjedu.

"Khameneijev ured je imao istraživanja javnog mijenja. Ja mislim da on nije idiot, zna koliko ga je mnogo koštalo to što je potvrdio Ahmadinedžada za predsjednika 2009 ."

Podrška Rohaniju rasla je kako se primicao dan izbora, 14.juna. Mnogi su se tek zadnjega dana odlučili da će mu dati glas. Jedan novinar u Teheranu, pod uvjetom anonimnosti, rekao je našem radiju, da su mnogi poticali birače da glasaju za Rohanija.

Govoreći u Stimson Centru u Washingtonu, Fatemeh Haghighatjou, ugledni bivši reformistički zastupnik, opisao je Rohanijevu pobjedu kao "dobrodošlo iznenađenje" u kojoj su „svi pobjednici“.

"Vrhovni vođa je pobijedio. Postao je popularniji. Prvi put je priznao glasove onih koji ne vjeruju u režim. Narod je pobijedio, jer su priznati izborni glasovi. Proslava je pokazala i da je Zeleni pokret živ, i, što je najvažnije, ljudi u Iranu su konačno progovorili".

Rohani je za pobjedu zahvalio iranskom narodu.

Tokom svoje prve konferencije za novinare, održane 17. juna u Teheranu, jedna novinarka mu je rekla da je vratio nadu u islamsku republiku.

"Narod je vratio nadu", odgovorio joj je Rohani, uz široki osmijeh.
XS
SM
MD
LG