Dostupni linkovi

Rohani novi predsednik, Iranci nagovestili želju za promenama


Pristalice Rohanija slave izbornu pobedu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Video: Pristalice Rohanija slave izbornu pobedu, 15. jun 2013.

Hasan Rohani pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora u Iranu održanim u petak osvojivši više od 50 odsto od ukupno 36 miliona glasova. Analitičari ocenjuju da pobeda Rohanija, koji se smatra umerenim političarem, signalizira jaku želju za promenom među Irancima koji se suočavaju sa nezaposlenošću i rastućim socijalnim i političkim ograničenjima.

Rohani, koji je bio pregovarač za iranska nuklearna pitanja između 1997. i 2005. godine, u saopštenju je naveo da je "stvorena nova šansa za sve one koje istinski cene demokratiju, zajedničko delovanje i slobodan dijalog"

"Ova pobeda je pobeda za mudrost, umerenost i zrelost nad ekstremizmom", poručio je novoizabrani predsednik dodajući da narodi koji poštuju demokratiju "treba da razgovaraju sa iranskim narodom sa poštovanjem i da priznaju prava islamske republike".

Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamenei čestitao je Rohaniju na pobedi. On će glasanje ratifikovati 3. avgusta kada će novi predsednik položiti zakletvu pred parlamentom.

Analitičar Karim Sadjadpour za RSE ocenjuje da bi Rohani mogao da donese određenu promenu.

"Nakon osam godina tame, oblaci ekstremizma bi uskoro mogli da počnu da se razilaze, ali polako", kazao je Sadjapour dodavši da je Rohani bio kandidat onih koji žele promene.

Iranski novinar Akbar Ganji izjavio je za iranski servis RSE da će ispunjenje Rohanijevih predizbornih obećanja u velikoj meri zavisiti od njegovih odnosa sa ajatolahom Hamneijem.

"Ne treba da imamo veoma visoka očekivanja. Pod sadašnjom stukturom, on bi trebalo da pokuša da napravi nekakvu koordinaciju sa Hamneijem, a istovremeno i sa parlamentom kako bi se unapredila ekonomija. I što je najvažnije, da otvori put za pregovore sa zapadnim vladama, posebno za direktne razgovore sa SAD kako bi se postigao dogovor o nuklearnom pitanju i ukidanju sankcija, jer sankcije mogu uništiti naše društvo", ocenjuje Ganji.

Čestitke i nada za saradnju o nuklearnom pitanju

Zapadne zemlje izrazile su u nedelju nadu da će novi iranski predsednik Hasan Rohani sarađivati s međunarodnom zajednicom o nuklearnom pitanju, kao i o Siriji.

SAD su nakon pobede Rohanija saopštile da su spremne da direktno sarađuju s Teherenom o nuklearnom programu Irana. Bela kuća je navela da je cilj "pronaći diplomatsko rešenje koje će smanjiti zabrinutost po pitanju iranskog nuklearnog programa".

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da SAD poštuju rezultate i čestitaju Irancima, ali da su cenzura i nedostatak transparentnosti obeležili predizbornu kampanju.

Izrael je međutim naveo da iako je Rohani smatran umerenim predsednikom, iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamenei, kako navodi, donosi glavne odluke o nuklearnom programu Irana.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je "čvrsto rešena" da radi s novim iranskim vlastima kako bi se što je pre moguće pronašlo diplomatsko rešenje o nuklearnom pitanju Irana.

Britanija je saopštila da Iran "sada treba da ide novim boljim putem", dok je Francuska navela da želi saradnju s Rohanijem. Nemačka je pozdravila ishod izbora u Iranu ocenivši da to otvara put ka novoj "konstruktivnoj politici".

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je novom iranskom predsedniku i pozvao na još bliskije veze između Rusije i Irana.

"Putin je izrazio uverenje da će novi predsednik raditi na prosperitetu Irana, zemlje prijatelja Rusije i da će veze biti još bliskije", saopštio je Kremlj, citirajući Putina.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun je u subotu čestitao pobedu novom iranskom predsedniku i dodao da će UN nastaviti da ohrabruje Iran da ima "konstruktivnu ulogu u međunarodnim i regionalnim pitanjima".

****Na osnovu izveštaja Golnaz Esfandiari (RSE) i agencija
XS
SM
MD
LG