Dostupni linkovi

Kakav scenario čeka KAP


FOTO: Savo Prelević
FOTO: Savo Prelević
Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), iako je prvobitno tako bilo predviđeno, u srijedu uveče neće biti isključen iz elektroenergetskog sistema, potvrđeno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEGS) i najavljneno da će u četvrtak saopštiti zaključke sa sjednice Odbora direktora te kompanije.

Eventualno isključenje struje podgoričkom Kombinatu aluminijuma, koje bi zbog specifičnosti tehnološkog procesa značilo i definitivno gašenje ove fabrike, označilo bi kraj jedne ere u kojoj je ova fabrika decenijama proglašavana za razvojnu šansu i okosnicu privrede Crne Gore i repro-lanca koji je činio njen najvažniji dio, a koja dugi niz godina samo proizvodi probleme: finansijske, političke, ekološke i gomila dugove koji su premašili 350 miliona eura.

KAP-u je u 14.00 časova istekao rok do kojeg je trebalo da pokrene proces nabavke i vraćanja električne energije, koju je prethodnih mjeseci nelegalno trošio iz sistema Evropske interkonekcije.

Isključenje struje KAP-u bi bio katastrofa za Crnu Goru, ocijenio je potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović prije odluke CGES-a.

"Biće to potpuna katastrofa ako se u ponoć ugasi, manja će šteta biti programirano gašenje. Ta varijanta može čak da se potvrdi i kao isplativa ukoliko u tom periodu mi napravimo opremu i ostatak stvari da sa programiranjem i ponovnim vraćanjem KAP-a u funkciju za dva tri mjeseca ili do kraja godine. On se može i ekonomski pokazati i više isplativim tako. Ja da sam premijer ispratio bih ovoga i razmislio bih eventualno o privremenom gašenju ili zaustavljanju na ler. Istovremeno bih krenuo sa investicijama i ostalim stvarima i KAP bi u septembru bio veoma dobra fabrika", naveo je Radulović.

"Vrhovni državni tužilac mora da uđe u fabriku, a ugovor mora biti raskinut", rekao je Branko Radulović koji smatra da bi KAP mogao biti uspješno preduzeće, ali da se mora početi sa, bar minimalnim investicijama, a da Crna Gora mora postati, minimum normalna država.

Nakon obilaska regionalnih aluminijumskih industrija, Radulović kaže da će se do kraja mjeseca realizovati svojevrsno regionalno poslovno umrežavanje srodnih fabrika u Crnoj Gori i susjednim državama, te da za kratko vrijeme podgorički Kombinat može postati uspješna kompanija.

Model vlade

Iako je, pošto su svi rokovi iscurjeli, situacija i za KAP i za Crnu Goru krajnje dramatična, sudeći po izjavi predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića datoj državnoj televiziji, uznemirenost i zabrinutost javnosti djeluje skoro bezrazložno.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
"Vlada ima model. Ili ćete isplatiti 40 miliona koje ne možete isplatiti, slažem se sa zaključkom iz skupštine da ne treba dati niti jedan euro iz budžeta, ili ćete dati 50 i nešto miliona u jednoj dinamici koja će se utvrditi prema cijeni aluminijuma na svjetskom tržištu, a koje će sve iz svoje proizvodnje vraćati KAP. Dakle, potpuno se pogrešno predstavlja u značajnom dijelu javnosti ono što je model za KAP. Dakle, niti jedan jedini cent iz budžeta se neće davati za otplatu tog duga. Skinuće se oko 120 miliona garancija koje opterećuju vladu. Oko 40 miliona duga prema Elektroprivredi će biti vraćeno i dobićete mogućnost da vlada nađe novog investitora. Nekoliko kompanija sa svojim ekspertskim timom ulazilo je u KAP i iskazivalo visoko interesovanje da u jednom kratkom tenderu uđu u KAP i investiraju u fabriku", rekao je on.

KAP, kojim od 2005. gazduje Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, umjesto da sa novim investitorom postane profitabilna kompanija od koje bi koristi imao i državni budžet, sve vrijeme uz podršku Vlade isisava novac iz Crne Gore čijim je građanima natovarena i otplata 170 miliona eura kredita koje su podigli Rusi uz garanciju Vlade, a strahuje se da će i oko 70 miliona eura duga za potrošenu struju, takodje platiti građani.

Najnovija epizoda sa krađom struje vrijedne osam miliona eura iz međunarodne mreže Crnu Goru sada može koštati novih finansijskih problema, prekida u napajanju domaćih potrošača i međunarodne kompromitacije.

Potpredsjednik parlamenta, Branko Radulović kaže da je zbog toga, tokom nedavne posjete regionu, već bio u neprijatnoj situaciji.

"Nikada se nijesam neprijatnije osjećao nego na velikom presu koji je bio u Aluminijumskom kombinatu u Mostaru, kada me je jedan strani novinar pitao za to. Zacrvenio sam se".

Poseban kuriozitet predstavlja podatak da, prema pisanju dnevnika Vijesti, sada predstavnici ruskog menadžmenta, koji ne priznaju da je KAP krao struju iz međunarodne mreže, traže gašenje KAP-a.
XS
SM
MD
LG