Dostupni linkovi

Slučaj KAP: Ruski dug preko leđa građana, vladajuća koalicija na ispitu


Aluminijski kombinat Podgorica
Aluminijski kombinat Podgorica
Dramatična situacija sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma (KAP) iz dana u dana postaje sve komplikovanija i sve skuplja za građane Crne Gore na čija leđa ruski menadžment uz podršku Vlade tovari sve veći dug.

Pošto su za domaću struju ostali dužni nekoliko desetina miliona eura, Rusi sada odbijaju da plate i električnu energiju koju su ukrali iz međunarodne mreže.

Ruski menadžment podgoričkog Kombinata aluminijuma je odbio da novcem koji mu je Vlada Crne Gore opredijelila za povrat PDV-a plati prvu ratu za struju koju je ovo preduzeće kralo iz međunarodnog sistema.

Predstavnik Vlade u bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić, kaže da je iznenađen potezom ruske uprave.

Iako je u srijedu krajnji rok koji su briselski Komitet za upravljanje i pouzdanost energetskog sistema i Evropska mreža operatora dali Crnoj Gori da počne sa vraćanjem električne energije koju je podgorički Kombinat aluminijuma nelegalno preuzeo iz evropske interkonekcije, prema Dožićevim riječima, Vlada ni sad ne zna šta da radi.

"Bilo je glasanje na bordu ali su Rusi bili protiv. Za mene neočekivano stvarno jer sam očekivao da budu kooperativni. Nakon svega mi sagledavamo sve, ugovore, zakonske mogućnosti, da vidimo na koji nacin to možemo da riješimo," kazao je Dožić.

Elektroprivreda Crne Gore je, zbog duga od 44 miliona, podgorički Kombinat aluminijuma prestala da snabdijeva još krajem februara pa je KAP počeo da krade struju iz evropske elektroenergetske mreže, a medijske računice govore da je cijena ove krađe oko osam miliona eura.

Nakon dva upozorenja Evropske mreže operatora da Crna Gora može biti isključena iz međunarodnog sistema, Elektroprivreda je pristala da još tri sedmice, odnosno, do 13. juna Kombinatu isporučuje struju, a Crnogorski elektroprenosni sistem je upozorio KAP da će, ako do tada ne nadje dobavljača električne energije automatski biti isključen sa mreže.

U međuvemenu je stiglo i posljednje upozorenje da se najkasnije do srijede počne sa vraćanjem ukradene struje, a menadžment KAP-a koji je postavio ruski oligarh Oleg Deripaska u čijem sistemu KAP posluje, odbija da da novac.

Ukoliko struja ne bude vraćena, Crna Gora može biti izopštena iz međunarodnog elektro-energetskog sitema, suočena sa novim finansijskim problemima, prekidom napajanja domaćih potrošača i medjunarodnom kompromitacijom države.

"Ovo je kap koja je prelila čašu", rekla je direktorka NVO MANS, Vanja Ćalović, reagujući na potez uprave KAP-a čiji su se ukupni dugovi za električnu energiju popeli na oko 70 miliona eura.

"Sada se to više ne može nazvati jednom običnom krađom nego je to sada jedan bezobrazluk vlasnika KAP-a ali i pojedinaca u Vladi koji to guraju da njihovi dugovi i njihovi računi budu plaćeni od strane građana i da se to dešava iz godine u godinu. Mislim da ovo pokazuje da apsolutno javni interes je na posljednjem mjestu, da je važniji interes tajkuna i vlasnika KAP-a pa se počinjemo pitati ko to ima vlasništvo nad KAP-om od strane Vlade Crne Gore pa osjeća potrebu da tako uporno i očigledno i mogu slobodno reći bezobrazno prebacuje dugove na crnogorske građane," kazala je Ćalović.

Premijer Milo Đukanović je, krajem februara, podsjetivši da ugovor o isporuci struje KAP-u još nije potpisan, nonšalantno poručio da se "život odvija i mimo ugovora".

"Ekonomisti kažu da nema neplaćenog ručka. Struja je potrošena i mora biti plaćena, pa će se i ova koja se troši danas, morati platiti“, rekao je tada Đukanović propuštajući da kaže - ko će na kraju izmiriti račun što je pojačalo strahovanja da će novac opet biti uzet građanima.

Funkcioner Demokratskog fronta, Milutin Đukanović:

"Najodgovornija za krađu struje je pod brojem jedan Vlada Crne Gore. Mi ne znamo šta se vlada dogovorila sa ruskim menadžmentom. U svakom slučaju vidite i ovo najavljeno poskupljenje struje sve to ide u pravcu da će građani na kraju morati i to da plate," kazao je Đukanović.

Neprestano komplikovanje situacije sa KAP-om je dobilo i svoju političku dimenziju kada je premijer otvoreno rekao da nema namjeru da realizuje skupštinske zaključke o KAP-u, čime je "bacio rukavicu" manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, koja se već duže vrijeme ponaša kao opozicija.

Međutim, iako otvoreno prkosi Skupštini i ne radi u skladu sa proklamovanim principima SDP-a, socijaldemokrate ne ruše Vladu već emituju saopštenje u kom, nadgornjavajući se, kažu da "ne ugrožava Skupština ustavnu nadležnost Vlade, nego Vlada ugrožava ustavnu podjelu vlasti kada ne sprovodi skupštinske zaključke".

Kakav će biti rasplet situacije?

"Teško mogu da vidim rasplet ove situacije imajući u vidu nespremnost vlade da čak ne poštuje odluke skupštine. Naravno da brutalno krši zakone i da iznad svega ugrožava pitanje evropskih integracija jer je poznato da je sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju eksplicitno navedeno da se ne može po nekoliko puta davati državna pomoć privatnoj firmi. Ja bih u jednoj normalnoj zemlji sa vladom koja služi javnom interesu očekivala da će oni sve učiniti da ne ugroze evropske integracije zbog nekog tajkuna. Međutim, mi vidimo da oni permanentno prebacuju taj teret na građane i ja vidim da ćemo morati i ovaj dug da platimo kao i one koji su u pripremi," kazala je Ćalović.
XS
SM
MD
LG