Dostupni linkovi

Ističe rok za vraćanje duga za struju Evropi


Ilustracija
Ilustracija
U ponedjeljak ističe rok koji su briselski Komitet za upravljanje i pouzdanost energetskog sistema i Evropska mreža operatora dali Crnoj Gori da počne sa vraćanjem električne energije koju je podgorički Kombinat aluminijuma nelegalno preuzeo iz evropske interkonekcije. U suprotnom - Crna Gora će biti isključena sa evropske mreže. Da li slijedi ovakav, najgori scenario, ili će podgorička Kompanija kojom upravlja ruski investitor ipak platiti prvu ratu?

Do trenutka slanja ovog izvještaja nije bilo moguće saznati ništa više od u nedjelju iskazanog "očekivanja" predstavnika Vlade da će uprava podgoričkog Kombinata aluminijuma pristati da plati prvu ratu za struju koju je ovo preduzeće mjesecima kralo iz međunarodne mreže.

U PR službi Kombinata nam je saopšteno da će, ako neka odluka bude donesena, ona biti poznata kasnije, tokom dana, a Vladin predstavnik u bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić koji u ponedjeljak nije odgovarao telefonske pozive, dan ranije je na državnoj televiziji najavio sjednicu koja, zapravo, treba da bude samo elektronsko glasanje.

"Ja sam zakazao danas sjednicu Odbora direktora KAP-a na kojoj sam zahtijevao da se svi članovi izjasne u hitnom postupku o usmjeravanju pomenutih sredstava prema CGS-u kako bi prevazišli ovaj problem. Sjednica je zakazana i očekujem njihovu kooperativnost", naveo je Dožić.

Problem je nastao zbog podgoričkog Kombinata aluminijuma koji je Elektroprivreda Crne Gore, zbog duga od 44 miliona, prekinula da snabdijeva još krajem februara, pa je KAP počeo da krade struju iz evropske elektroenergetske mreže, a računice govore da je cijena ove kradje došla do osam miliona eura.

Od Evropske mreže operatora su već dva puta stizala upozorenja da zbog nelegalnog snabdijevanja Crna Gora može biti isključena iz međunarodnog sistema.

Elektroprivreda je, potom, pristala da još tri sedmice, odnosno, do 13. juna Kombinatu isporučuje struju, a Crnogorski elektroprenosni sistem je upozorio Kombinat da će, ako do tada ne nađe dobavljača električne energije automatski biti isključen sa mreže.

U međuvemenu, je stiglo i posljednje upozorenje da se sa vraćanjem struje počne najkasnije 10. juna, te da će u suprotnom, Crna Gora biti izopštena iz međunarodnog elektro-energetskog sistema, što bi proizvelo velike finansijske probleme, prekid napajanja potrošača u Crnoj Gori i međunarodnu kompromitaciju države.

Predstavnik države u bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić, na pitanje novinara o Vladinom planu za scenario po kom uprava Kombinata ne bi odobrila isplatu 750 hiljada eura za prvu ratu otplate ukradene struje, nije imao odgovor.

"Pa, očekujem njihovu kooperativnost i to je najbolja varijanta i po meni trenutno jedina moguća varijanta".

Medojević: Reketiranje države

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević pozvao je u ponedjeljak skupštinski Odbor za ekonomiju da hitno zakaže kontrolno saslušanje na kom će biti saslušan vrhovni državni tužilac u vezi krađe struje iz evropske interkonekcije.
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

"U DF-u smatramo da iza svega stoji predsjednik Vlade koji donosi odluku o KAP-u bez učešća parlamenta. Treba poslati poruku menadžmentu KAP-a da je Crna Gora nezavisna i suverena država, da još uvijek nije ruska gubernija i da nije istureno odjeljenje Rusala. Mislim da je važno da napravimo jedan vrlo javni pritisak da odmah uplate to što im je država Crna Gora... Nevjerovatno je sve ovo jer oni vrše utaju poreza, a mi im vraćamo PDV. Ako postoji u 20. vijeku primjer da jedna kompanija reketira jednu nezavisnu državu to je situacija u kojoj se nalazi Crna Gora. Ja vas molim da imate u vidu ove posebne okolnosti, značaj mogućih problema ako Bord KAP ignoriše ovu situaciju u kojoj se nalazimo, a ja mislim da će to uraditi, i baci na koljena državu Crnu Goru. Mislim da u ovom trenutku treba svi da pokažemo da li smo spremni da branimo osnove suverenosti ove države", kaže Medojević.

U međuvremenu, javnost je uzburkala izjava premijera Mila Đukanovića koji je, govoreći o skupštinskim zaključcima koji nalažu Vladi raskid ugovora sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom ruskog oligarha Olega Deripaske, rekao da Vlada "ne može da realizuje rješenja u koja ne vjeruje". Đukanović je, dodajući da se zaključcima koja nameće Vladi, zakonodavna vlast miješa u izvršnu, zapravo,"bacio rukavicu" manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji koja se već duže vrijeme ponaša kao opozicija.

Umjesto da povuče svoje ministre i tako sruši Vladu koja otvoreno prkosi Skupštini i ne radi u skladu sa proklamovanim principima SDP-a, Socijaldemokrate emituju saopštenje u kom, nadgornjavajući se, kažu "ne ugrožava Skupština Crne Gore ustavnu nadležnost Vlade kada usvoji zaključke o KAP-u, nego Vlada ugrožava ustavnu podjelu vlasti onda kada ne sprovede te iste zaključke".

"U ovom trenutku samo vrhovni državni tužilac ima mogućnost da stavi van snage neki zakon, ugovor, akt ako procijeni da je taj ugovor nanosi štetu državi Crnoj Gori. Dakle, da budem precizan VDT može danas, za 5 minuta da raskine ugovor sa Rusalom o KAP-u, za 5 minuta. Dakle, može ukoliko ima osnovanu sumnju, ukoliko ima argumente, dokaze da se tamo vrši teško krivično djelo. Sada imate priznanje svih u lancu da kradu struju samo neće niko da kaže ko je to aminovao. Mi mislimo da znamo ko je i sada hoćemo da vidimo da li tužilac smije da pokrene istragu protiv njega. Ako smije super ako ne smije idemo kod Ranka Krivokapića da li smije da raskine koaliciju sa DPS. Sve poslije toga je saučesništvo u kapitulaciji države Crne Gore", ocjenjuje funkcioner Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

U međuvremenu je objavljena nezvanična informacija da Brisel ne želi novčanu uplatu, čime otpada varijanta sa uplatom prve rate od 750 hiljada eura, već isključivo traži električnu energiju. Prema portalu Analitika, Kombinatu aluminijuma je dat novi rok da struju koju je nelegalno povukao počne da vraća najkasnije od srijede.
XS
SM
MD
LG