Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veselji za RSE: Moramo se osloboditi lažnog patriotizma


Najveći prioriteti na Kosovu su zapošljavanje i borba protiv korupcije: Kadri Veselji

Čelnik Demokratske partije Kosova, istovremeno i predsednik aktuelne Skupštine, Kadri Veselji, izjavio je u razgovoru za RSE da njegova partija ne podržava tehničku vladu i da su izbori neizbežni i jedini način za izlazak iz krize.

Na mogućnost formiranja tehničke vlade pre 22. avgusta, za kada je zakazano raspuštanje Skupštine Kosova, a nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja, ukazao je opozicioni pokret Samoopredeljnje.

„Istina je da su postojale ponude da se ovaj mandat produži do 2021. godine, sa novim mandatarom za premijera iz Demokratske partije Kosova, odnosnom da to budem ja. Bilo je i ponuda od partija koje u javnosti zagovaraju što ranije prevremene izbore. Ali ne, to se neće desiti zbog okolnosti u kojima se Kosovo nalazi trenutno. Građani zaslužuju vladavinu koja će im doneti razvoj, perspektivu, borbu protiv korupcije. To su najveći prioriteti na Kosovu, zapošljavanje i borba protiv korupcije“, kazao je Veselji.

„Istovremeno, u trenutku kada je Kosovo ekonomski snažno, može da se suoči i sa Srbijom, u tom trenutku nam je najpotrebniji potreban legitimitet građana. Svakog trenutka kada sumnjamo u sebe, trebamo da se obratimo građanima, to je bila moja odluka, možda je neke iznenadila, ali mislim da građani moraju na izbore, pošto su ovi izbori i vrsta referenduma po pitanju kojim će putem ići Kosovo naredne četiri godine“, dodao je Veselji.

On je dodao da je njegova partija ranije dva puta, kako je kazao pod kiriju, ustupila premijersko mesto drugim strankama, i da se tako nešto neće desiti i na ovim izborima.

„Nema više manipulacija sa građanima kako bi opstali politički. Moj život ne zavisi od politike ni sekundu. Moj život zavisi od moje časti, mog rada i mog naroda kome pripadam. Ne brinem zbog izbora. Ali prevare i oni koji misle da mogu da prevare lako građane Kosova, da ih uplaše, tome je došao kraj“, naveo je on.

Haradinaj za RSE: Dva puta sam dokazao da nisam kriv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Dodao je da se Kosovo mora orjentisati prema ekonomskom razvoju i da se morao osloboditi „lažnog patriotizma nakon 20 godina“.

„Doveli su Kosovo između identiteta Kosovar ili Albanac? Voli li nacionalnu ili državnu zastavu? Da li je za nacionalno ujedinjenje ili za Republiku Kosova? Neko ko podržava Albance ili Srbe? Da li ste za Kosovo ili za Srbiju?“, naveo je on.

„Ja sam za Republiku Kosovo, ja sam za zastavu države Kosovo. Do kraja ću da branim celu teritoriju Kosova“, dodao je.

On je takođe ovu zakonodavno vlast nazvao neodgovornom. Skupština je u ovom mandatu, od 144 zakona, usvojila samo 18 odsto takvih. Dodao je da je opoziciji na um bilo samo kako da se "dohvati vlasti“.

Potrošili smo godinu dana na to ko deli, a ko brani Kosovo.

Dodao je i da je dosadašnja vlada imala nekoliko pozitivnih odluka, ali da je sve krenulo po zlu kada se krenulo sa „pseudo-patriotskim ciljevima“.

„Potrošili smo godinu dana na to ko deli, a ko brani Kosovo. Zamislite, u 2019. godini, dvadeset godina od rata, govorilo se o tome da neko želi da ga uništi, a neko da ga spase. Kosovu niko ne može da našteti, to ćemo uraditi samo sami sebi“, dodao je.

Govoreći o suočavanju sa Srbijom, Veselji je kazao da Kosovo ima jasnu platformu, da su suverenitet države i integritet neugrozivi, i da niko ne sme da pomene Mitrovicu u dijalogu, „a kamoli neku manipulaciju“.

„Mitrovica je sveta“, dodao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG