Dostupni linkovi

Važan je odgovor EU, a ne samo zahtev


Jelko Kacin - Poruka da ipak ne treba žuriti?
Jelko Kacin - Poruka da ipak ne treba žuriti?
Podnošenje aplikacije za članstvo Srbije u Evropskoj uniji treba da bude urađeno uz konsultacije sa Evropskom komisijom ali pre toga treba učiniti nekoliko koraka, poručili su danas predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta u Beogradu, gde je danas počela dvodnevna Peta konferencija odbora za evropske integracije zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope na kojoj učestvuju parlamentarci iz 15-ak država regiona.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je prethodnih dana čuo izjave političara iz Beograda da nameravaju da podnesu kandidaturu za EU do kraja godine, ali da su sve te najave dolazile od političara iz samo jedne stranke.

"To je pitanje srpske budućnosti i na to pitanje mora prvo da odgovori koalicija, zatim i vlada, ali u taj proces mora biti uključena i opozicija. Ne radi se o predaji aplikacije, već o dobijanju pozitivnog odgovora koja mora ojačati proevropske snage, ojačati ambicije u regionu i ubrzati taj proces", rekao je Kacin.

Kacin je naglasio da aplikacija ne sme biti "korak koji zaustavlja već korak koji ubrzava Srbiju" i dodao da sa aplikacijom ne treba žuriti, podsetivši da "pre nego što se zatrčite treba napraviti nekoliko koraka".

Direktor Direktorata za zemlje zapadnog Balkana pri Evropskoj komisiji Pjer Mirel izjavio je da aplikacija za članstvo treba da bude podneta uz prethodnu konsultaciju sa Predsedništvom EU i Evropskom komisijom.

Na pitanje novinara da li bi pitanje Kosova moglo da bude prepreka na evropskom putu Srbije, Kacin je odgovorio da je prošlo 20 godina od pada Berlinskog zida i podvukao da se sada treba okrenuti ka budućnosti i razmišljati o tome kako ceo region integrisati u EU.

"Mislim da je i Kosovu mesto u EU i da i Kosovo ima pravo na svoje zastupnike u Evropskom parlamentu i da ima pravo na svog komesara, kada se za to stvore uslovi. Koliko će trebati vremena za to pojedinim zemljama, to je već drugo pitanje i ja ne želim da govorim o rokovima",
rekao je Kacin.

"Ne vidim kako bi 27 država EU moglo da razmatra aplikaciju ukoliko je Privremeni sporazum još uvek blokiran", rekao je Mirel.

ISKRENA SARADNJA

Evropska komisija je, kazao je Mirel, u svom strateškom dokumentu od 14. oktobra jasno iznela svoj pozitivan stav po pitanju Prelaznog sporazuma i izrazio nadu da će Savet ministara uskoro deblokirati taj sporazum.

Mirel je kazao da je danas došao u Beograd kako bi poslao poruku da je EU uvek tu da podrži zemlje regiona kada one pokazuju napredak i želju za ubrzavanjem procesa integracija.
Pjer Mirel

"EU je to i pokazala tražeći od Komisije da pripremi mišljenje o zahtevu Crne Gore i Albanije o aplikaciji za članstvo, što smo mi uradili. U narednih nekoliko dana očekujemo da će Savet ministara pozitivno odgovoriti i na zahtev za ukidanje viza za tri zemlje i nadamo se da će u prvom delu 2010. godine to biti učinjeno i u slučaju Albanije i BiH", rekao je Mirel.

On je rekao da u regionu postoji još uvek veliki broj nerešenih bilateralnih pitanja koja se moraju rešiti i pozvao sve zemlje regiona na iskrenu saradnju u rešavanju problema vezanih za kriminal i privođenje haških begunaca.

Predstavnik EK je podvukao da je pitanje vladavine prava ključni element za davanje mišljenja Komisije o članstvu ili kandidaturi.

Kacin, koji je doputovao sinoć je posle razgovora sa zamenikom predsednika vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem naglasio da je važno da Srbija napravi ubedljive korake u saradnji sa Haškim tribunalom, koji bi doveli do odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma.

“Tada bi započeo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa bi mi u Evropskom parlamentu u našem kalendaru u 2010. godini utvrdili termin kada bi to pitanje mogli da razmatramo”, objasnio je Kacin.

Kacin je, posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, rekao da Srbija ubedljivo korača ka evropskoj budućnosti i da posle odluke o viznoj liberalizaciji, dolaze druge zanačajne odluke, koje moraju ići u pozitivnom smeru.

On je čestitao Dačiću i ministarki pravde Snežani Malović na tome što su dokazali da Srbija može više i do kraja da ispuni sve obaveze koje je preuzela na sebe, posebno kada je reč o ukidanju viza.

DO ČLANSTVA ZA GODINU DANA?

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da, ukoliko se na sastanku ministara Evropske unije početkom decembra odblokira prelazni trgovinski sporazum, Srbija ima šanse da do statusa kanditata za članstvo u EU stigne za godinu dana.
Optimistična očekivanja - Božidar Đelić

"Odluka ministara EU da se odblokira prelazni trgovinski sporazum, pokazala bi da postoji politička volja da potencijalni zahtev Srbije za članstvo u EU bude pozitivno primljen. Imajući u vidu da je Evropska komisija u izveštaju u oktobru priznala Srbiji sve što smo uradili od januara do sada, moja procena je da bi put od podnošenja zahteva za članstvo do formalnog dobijanja statusa kandidata, mogao da bude kratak, možda samo godinu dana", rekao je Đelić.

NA REDU BiH

Kacin kaže da je sa Dačićem razgovarao i o situaciji u regionu i preneo očekivanje da će Vlada Srbije pomoći Bosni i Hercegovini u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju, dok će Evropska komisija i savet EU pripremiti početak dijaloga za viznu liberalizaciju sa Kosovom.

"Srbija može biti motor celog regiona, ima kapacitete za to, koraci moraju biti usaglašeni i ubedljivi i što bolje pripremljeni da bi ostvarili naš zajednički cilj, integraciju celog regiona u EU", rekao je Kacin.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je naglasio da je za Srbiju izuzetnog značaja nastavak puta ka članstvu u EU, a važan korak ka ostavrenju tog cilja je ukidanje viza.

“Očekujemo konačnu odluku 30. novembra na Samitu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa i zahvaljujemo Sloveniji na inicijativi da odluka o ukidanju viza stupi na snagu nešto ranije nego što je bilo planirano”, rekao je Dačić.

Srbija očekuje da će njen proces evropskih integracija biti ubrzan, dodao je on i ponovio da je strateški cilj zemlje integracija u EU.

"Očekujemo da će brzo posle ukidanja viza biti odmrznut prelazni trgovinski sporazum, a samim tim i stvaranje uslova da Srbija donese odluku da podnese kandidaturu za članstvo u EU u konsultaciji sa partnerima iz Unije, kada se očekuje što brži i pozitivan odgovor", rekao je Ivica Dačić.
XS
SM
MD
LG