Dostupni linkovi

Junker Crnoj Gori: U EU kad budete spremni


Junker u Crnoj Gori
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Junker u Crnoj Gori

Tokom prve posjete Crnoj Gori predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je poručio da će u narednim godinama Evropska unija imati više od 27 trenutnih članica, a kandidati za učlanjenje će imati puni prioritet u onoj mjeri u kojoj budu oni dali prioritet poštovanju vladavine prava, pravne države i fundametalnih prava. Mjesto zemalja Zapadnog Balkana je u Evropi, saopštio je Junker, ali i naglasio da ni jednoj zemlji pa ni Crnoj Gori ne može dati precizan datum učlanjenja, jer članstvo zavisi od ispunjenja kriterijuma.

Proces pristupanja se zasniva na zaslugama svake zemlje kandidata pojedinačno i svaka zemlja kandidat će biti procjenjivana na osnovu svojih rezultata, saopštio je Junker. On je u kontekstu brzine integracija istakao da Crna Gora brže napreduje ka Evropskoj uniji u odnosu na ostale zemlje regiona, a uz to Crna Gora može biti model ostalim zemljama regiona kada je riječ o riješavanju graničnih sporova.

Predsjednik Evropske komisije je poručio u Podgorici da Strategiju za Zapadni Balkan treba shvatiti kao ohrabrenje za nastavak reformi, te da napredak i vrijeme ulaska u Evropsku Uniju zavisi od stepena realizacije reformi i ispunjavanja kriterijuma svake zemlje pojedinačno. Kada je riječ o 2025. godini koja je u Strategiji označena kao moguća za priključenje, Junker je ponovio da se radi o perspektivi:

„Želio bih da dedramatizujem ovaj datum koji se pominje, 2025. godina. To nije datum kojim se obećava nešto, to je samo perspektiva ka kojoj treba ići brzim korakom. Preostaju reforme koje treba da se udare, neke reforme možda nisu intenzivno primjenjivane kao što je trebalo, ali predsjednik Vlade(Duško Marković) me je uvjerio svojim optimizmom, a i ja konstatujem, da je Crna Gora napravila puno napretka“, rekao je Junker.

Kada je riječ o brzini reformi, Junker je upozorio na potrebu usvajanja standarda u krucijalnim oblastima reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanja nezavisnosti medija.

„Kada je u pitanju ova posljednja tema, ja mogu samo da insistiram da ovaj četvrti stub vlasti, a to su nezavisni mediji, nezavisna štampa predstavlja stub naših vrijednosti. Čestitam na uspostavljenom pravnom okviru i Evropska komisija će više nego ikada iz blizine pratiti način na koji se to zakonodavstvo primjenjuje“, saopštio je Junker naglašavajući da će „trenutak ulaska u Evropsku uniju zavisiti upravo od tih odgovora – da li je korupcija tretirana u jednom nezavisnom okviru, da li su mediji nezavisni i drugo.

Na konkretno novinarsko pitanje kada najranije Crna Gora može postati članica Evropske unije, Junker je odgovorio kratko: „Kad se bude spremno, biće spremno!“

Crnogorski premijer Duško Marković je ocjenio da je plan proširenja Evropske unije realan, a kako je rekao najvažnija poruka je da će Zapadni Balkan biti dio Evrope i da će na tome raditi zemlje regiona i Evropska unija.

„Mi smo apsolutno posvećeni vrijednostima i ciljevima Unije. I oko toga nemamo dvoumljenja. Kao što nemamo dvoumljenja da je čitavom regionu evropska budućnost jedina i bez alternative. I kao što to radimo za sebe tako ćemo se zalagati i za susjede, što konstantno pokazujemo na djelu našim dobrim odnosima sa susjedima i aktivnim dijalogom i kada postoje otvorena pitanja“, rekao je premijer Marković na pres konferenciji koja je prethodila Junkerovom obraćanju parlamentu.

Bez opozicije u Skupštini: Žan Klod Junker
Bez opozicije u Skupštini: Žan Klod Junker

Sjednici Skupštine Crne Gore, na kojoj se predsjednik Evropske komisije obratio parlamentarcima, nisu prisustvovali opozicioni poslanici. Jedan dio opozicije bojkotuje crnogorski parlament, dok je dio opozicije (Demokratski front) odbio učešće jer protokolom nije omogućeno obraćanje šefu Evropske komisije. Govoreći poslanicima, Junker je izrazio žaljenje zbog odsustva jednog dijela poslanika.

„Nikad nisam bio pristalica politike praznih stolica, jer je parlament mjesto demokratije na kom se odvija politički dijalog i mjesto ukrštanja pozicija ali i mjesto sporazumjevanja. Taj interni politički dijalog je potrebniji sada nego ikada, kada je vaša zemlja značajno napredovala na putu svog učlanjenja u EU i zato je veoma važno da uložite sve napore, kako vlast tako i opozicija, da obnovite debatu među vama“, poručio je Žan Klod Junker.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG