Dostupni linkovi

Pregovarač sa EU u centru skandala


Spajajući dvije dužnosti, od maja 2017. godine primao mjesečnu nadoknadu od 3.168 eura: Aleksandar Andrija Pejović
Spajajući dvije dužnosti, od maja 2017. godine primao mjesečnu nadoknadu od 3.168 eura: Aleksandar Andrija Pejović

Kako je bilo moguće da u Crnoj Gori, koja je duboko zašla u proces evropskih integracija, a čija je srž vladavina prava, ta ista prava krši, niko drugi nego njen glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović - koji je uz ovu funkciju, sa statusom ambasadora u Briselu, obavljao i dužnost ministra evropskih poslova. Uz sve to bio je i član Glavnog odbora vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Slučaj višestrukog kršenja Ustava i zakona Aleksandra Andrije Pejovića, koji je prvi visoki vladin funkcioner za koga je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da je u konfliktu interesa, podigao je prašinu na političkoj i društvenoj sceni Crne Gore i poprimio razmjere skandala, zbog čega ne prestaju zahtjevi za ostavkom Pejovića ili njegovim smjenom.

Agencija za sprječavanje korpucije utvrdila je da je ministar evropskih poslova sa statusom ambasadora Aleksandar Andrija Pejović, koji je pet i po godina i glavni pregovarač Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji, osim što je prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, prekršio i Ustav i još dva domaća zakona - vanjskim poslovima i zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Dodatnu sjenku na čitav slučaj baca i to što je Pejović nezakonito spojio diplomatske funkcije sa članstvom u Glavnom odboru vladajuće partije.

Podignutu temperaturu na javnoj sceni nije stišala Pejovićeva izjava da prihvata svoju odgovornost, ali i da će se žaliti Upravnom sudu na odluku Agencije.

"Zaista je čudno da Pejović, kao neko ko propagira evropske vrijednosti u Crnoj Gori, ne prepoznaje svoje obaveze da se povuče sa javne funkcije, već suprotno, pokušava da odbrani svoje kršenje zakona i da izađe kao neki moralni pobjednik iz kompletne priče", primjećuje direktor istraživačkog centra nevladine organizacije MANS Dejan Milovac u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Slične poruke i zahtjevi najprije su u ponedjeljak stigli od Centra za građansko obrazovanje, koji je prvi pred Agencijom za sprječavanje korupcije pokrenuo pitanje nespojivosti funkcija ministra i ambasadora, koje je Pejović obavljao.

Ana Nanezić iz te nevladine organizacije tim povodom izjavila je za naš radio da Pejović više ne može biti na dosadašnjim dužnostima, prije svega iz etičkih razloga, pošto je javni interes podredio privatnom, ali i zato što je nanio direktnu štetu ugledu države.

"Da je te dvije funkcije zapravo iskoristio za sticanje materijalne koristi, čime je istovremeno ugrozio povjerenje građana u savjesno i odgovorno vršenje javne funkcije. Na ovaj način, on je zapravo pokazao da nije dostojan vršenja javne funkcije. Posebnu težinu čitavom ovom slučaju daje podatak da mi ovdje govorimo o glavnom pregovaraču Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom. To zapravo znači da bi gospodin Pejović trebalo da bude personifikacija svega onoga što mi zagovaramo u tom procesu. Prevashodno mislim na vladavinu prava", komentariše Ana Nanezić.

Dejan Milovac: Svjesno su se oglušili o konflikt interesa
Dejan Milovac: Svjesno su se oglušili o konflikt interesa

Da bi u svakoj demokratskoj zemlji Pejović morao da ili podnese ostavku ili bude smijenjen, poruke su koje su stigle i od više opozicinih partija, koje smatraju da je ministar svojim ponašanjem negirao evropske standarde za koje se formalno zalaže.

No, osim personalne odgovornosti samog Pejovića, Dejan Milovac iz MANS-a poteže i pitanje institucionalne odgovornosti, Vlade premijera Markovića, koja je Pejovića predložila za brojne funkcije, i Skupštine koja ga je izglasala.

"Ja ne mislim da je to splet okolnosti u kojem niko ništa nije znao, već i da su i u Vladi i u Skupštini, a i sam ministar, svjesno se oglušili o konflikt interesa, nadajući se da to niko neće primjetiti, odnosno da niko neće poteći pitanje nespojivosti funkcija i kako je moguće da jedna osoba obavlja toliko dužnosti", smatra Milovac.

Radio Slobodna Evropa pisanim putem obratio se na adresu Vlade sa pitanjima: kolika je njena odgovornost u slučaju Pejović i kakvu će konačnu odluku donijeti po tom pitanju, ali odgovore nijesmo dobili.

O tome šta bi poslije svega po državu Crnu Goru, koja je duboko zakoračila u proces evropskih intregracija, bilo najbolje i najcjelishodnije rješenje, Dejan Milovac odgovara:

"Ono što treba uraditi jeste u potpunosti primjeniti Ustav i zakone ove zemlje i razriješiti ministra Pejovića tih funkcija. U svakom slučaju, mislim da smo se mi veoma izblamirali time što neko ko treba da širi taj evropski duh i evropske vrijednosti u Crnoj Gori i da je predstavlja kao zemlju uređenu, kao zemlju vladavine prava, jeste neko ko je dospio u fokus jednog takvog skandala koji je pokazao da je Crna Gora daleko od onoga za šta se izdaje."

No, osim politčkih i institucionalnih konsekvenci slučaja Pejović,postavlja se i pitanje nadoknade materijalne štete. Naime, Aleksandru Andriji Pejoviću je kao ministru evropskih poslova i ambasadoru pri Misiji Crne Gore u Evropskoj uniji, iz državnog budžeta do sada nezakonito isplaćeno najmanje 28.518 eura, pošto je, spajajući te dvije dužnosti, od maja 2017. godine primao mjesečnu nadoknadu od 3.168 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG