Dostupni linkovi

Kalbarczyk: Bili smo vezivani za potencijalne mete NATO-a


Janusz Kalbarczyk, vojni posmatrač iz Poljske pri vazduhoplovnim UN snagama, kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću bivšem lideru bosanskih Srba,Hag, 28. januar 2011.
Janusz Kalbarczyk, vojni posmatrač iz Poljske pri vazduhoplovnim UN snagama, kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću bivšem lideru bosanskih Srba,Hag, 28. januar 2011.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem još jednog mirovnog promatrača UNMO-a koji je opisao kako je zarobljen u okolici Sarajeva te zavezan za potencijalne mete NATO avijacije.

Vojni promatrač UN- a poljski časnik zrakopolovstva Janusz Kalbarczyk (Januš Kalbarčik), nadzirao je 26. svibnja 1995.godine poštivanje sporazuma o isključenju teškog naoružanja kada su ga snage bosanskih Srba odvele na Pale nakon bombardiranja od strane NATO zrakoplova.

"Policajac nam je rekao da dignemo ruke u zrak i da ima naređenje da nas ustrijeli ukoliko se ponove zračni udari", opisao je početak svog višetjednog zatočenja svjedok Kalbarczyk.

Nakon zarobljavanja, mirovni promatrači su odvezeni iz okolice Sarajeva u središte Pala.

"Nalazili smo se na nekoj tržnici, na kojoj je bilo dosta civila, a među njima i vojnika. Neki od njih su bili vrlo uzbuđeni. Zbog "pobjede" pod navodnicima. Barem sam ja tako shvatio. Bili su veseli, smijali se, rugali su nam se, vrijeđali nas, verbalno zlostavljali. Jedan od civila mi je čak prišao i pljunuo mi u lice, bio je to jako opasan trenutak", prisjetio se svjedok.

Kardžić: Hapsili smo pripadnike UN-a

Ubrzo su zarobljene mirovne promatrače odveli u blizinu mjesta ekplozije, skladište municije, gdje su svjedoka zavezali lancima za gromobran. Nakon nekog vremena odvezli su ga na Jahorinu s još nekim taocima kako bi ih privezane za radare intervijuirao novinar bosanskih Srba.

"Je li se bojite NATO aviona", upitao je ondašnji novinar na video snimci reportaže prikazanoj od strane tužiteljstva.

"Bojim se, jer ne znam kada će NATO bombardirati", odgovorio je zarobljeni mirovni promatrač na snimci.

"U ovakvu situaciju je ove ljude dovela međunarodna zajednica i njezine odluke. Je li će oni preživjeti, ovisi o tome hoće li NATO djelovati", konstatirao je spomenuti novinar zaključujući prilog.

Propagandnu reportažu tužiteljstvo je iskoristilo kako bi se svjedok prepoznao u kadru kao i neke svoje kolege također privezane za vojne instalacije na Jahorini.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka Kalbarčika, optuženi Karadžić je ponovno istaknuo kako su mirovni promatrači UN-a zarobljeni budući da je Vojska Republike Srpske vjerovala kako dojavljuju koordinate potencijalnih meta NATO snagama.





Suđenje se nastavlja idući tjedan.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG