Dostupni linkovi

Pripadnici UNPROFOR-a o svom zarobljavanju


Aleksandr Vishnevski, bivši ukrajinski mirovni posmatrač
Aleksandr Vishnevski, bivši ukrajinski mirovni posmatrač
Na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću, tužiteljstvo je počelo izvoditi dokaze vezane uz optužbe za uzimanje međunarodnih promatrača kao taoca, za što se optuženi tereti pred Haškim sudom kao i za genocid i druge zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995). O svom zatočenju od strane
Vojske Republike Srpske svjedočilo je nekoliko tadašnjih pripadnika UNPROFOR-a.

Bivši ukrajinski mirovni promatrač Aleksandr Vishnevski (Aleksandar Višnjevski) ispričao je sudu kako je zajedno sa četrdesetak kolega zarobljen na sarajevskoj Ilidži od strane Vojske Republike Srpske.

Tijekom ručka 26. svibnja 1995. godine do tada prijateljski naklonjeni srpski vojnici su ih razoružali i nakon kraće prepirke te prijetnji, tjerali da se podjele u manje grupe što su pripadnici UNPROFOR-a isprva odbijali.

„I onda su neki od mlađih vojnika, koji su imali samo 17 ili 18 godina, došli na to mjesto i doveli su vučjake (njemačke ovčare) na povodnicima. I onda su počeli huškati pse na nas, ali su ih držali na povodniku. I onda su nas četrnaestoricu, koji smo bili u jednog grupi, prisilili da uđemo u vojarnu“, prisjetio se svog zarobljavanja Višnjevski.

Tužiteljstvo je kao dokaz uvelo naredbe iz Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u vezi sa zarobljenim pripadnicima UNPROFOR-a sa čime je željelo prikazati zapovjednu odgovornost nad akcijama zarobljavanja mirovnih promatrača. Jedna od predstavljenih zapovjedi iz Glavnog štaba VRS- a bila je i ona o njihovom oslobađanju 16. srpnja 1995. godine.

Nož svjedoku na vrat


Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je konstatirao da su Višnjevskog i promatrače UNPROFOR-a vojnici VRS-a željeli zapravo zaštititi od NATO udara na tvornicu Energoinvest gdje su ih prvo smjestili nakon što su ih odbili pustiti da se vrate iz obilaska linija fronta u sarajevsku vojarnu Maršal Tito.

„Da su se odnosili zaštitnički prema vama i da će vas pomaknuti iz tvornice kako bi bili zaštićeni. Jel' tako?“, upitao je Karadžić.

„Ne znam baš da su se zaštitnički ponašali prema nama. Da su nas željeli zaštititi zašto bi nam oduzeli osobno naoružanje?“, odgovorio je protupitanjem svjedok porekavši zaključke optuženog.

Zaštićeni svjedok KDZ-196
Nakon Višnjevskog optužba je izvela bivšeg francuskog pripadnika UNPROFOR-a kojeg su srpske snage zarobile i zatočile kako bi spriječile zračne napade NATO snaga. On je svjedočio pod zaštitnim mjerama skrivenog lika i imena, pod pseudonimom KDZ-196.

Njegov iskaz o zarobljavanju od strane pripadnika VRS-a, 26.svibnja 1995. godine tijekom patrole nadzora teškog naoružanja VRS-a u okolici Sarajeva, pročitala je tužiteljica Caroline Egerton:

„Počeli su da mu prijete. Po zapovjedi zapovjednika Medića jedan je njegovih vojnika je pucao po stražarskom punktu UNROFOR-a iz lansera rakete. Kapetan Drago je stavio svjedoku nož na vrat dok mu je jedan drugi vojnik uperio kalašnjikov u leđa tražeći da položi oružje. Ukoliko ne rekao je da će svi biti ubijeni. Onda je kapetan Drago tražio od jednog njegovog vojnika da otvori vatru iz bacača raketa na UNPROFOR-ov tenk i prijetio je svjedocima da će u njih pucati ukoliko ne poslušaju.“, stoji u iskazu zaštićenog svjedoka.

Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušao prikazati kako su pripadnici UNPROFOR-a zarobljeni nakon sukoba između mirovnih pripadnika francuskog kontingenta i srpkih vojnika na Vrbanjskom mostu prilikom čega je bilo mrtvih na obje strane.



Suđenje će se nastaviti u srijedu izvođenjem novog svjedoka optužbe.
XS
SM
MD
LG