Dostupni linkovi

Predsjedniku Privrednog suda Crne Gore određeno zadržavanje do 72 sata


Blažo Jovanić u pratnji policije na putu ka Specijalnom državnom tužilaštvu, Podgorica, 10. maj 2022.

Predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću je nakon višesatnog saslušanja, Specijalno državno tužilaštvo odredilo zadržavanje do 72 sata.

Specijalno državno tužilaštvo i Uprava policije se do sad još uvijek nisu oglasili o ovom slučaju.

Jovanić je 9. maja uhapšen po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. Sumnjiči se, prema nezvaničnim saznanjima Radija Slobodna Evropa, da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina zloupotrebom službenog položaja u stečajnim postupcima oštetila državu za višemilionski iznos.

Osim Jovanića, uhapšeni su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković i Radovan Radinović, advokatica Snežana Jović i vlasnici firmi za privatna obezbjeđenja Pavić Globarević i Darko Perović.

Preko Privrednog suda stečajni upravnici, odnosno stečajne sudije upravljali su prethodnih godina stotinama miliona eura vrijednom imovinom crnogorskih državnih preduzeća u stečaju.

Kao predsjednik Privrednog suda Jovanić je istovremeno bio i stečajni sudija u slučajevima najvećih crnogorskih preduzeća Kombinata aluminijuma Podgorica, Boksita, Radoja Dakića, Vektra Boke, Brodogradilišta Bijela i Onogošta i dr.

Jovanić je osam godina na čelu Privrednog suda. Prvi put je izabran krajem aprila 2014. godine, a reizabran je kao jedini kandidat na konkursu 2019. godine.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je pozdravio hapšenje Jovanića uz očekivanja da će se trend hapšenja nastaviti.

"Mislim da je takozvana stečajna mafija u Crnoj Gori uzela maha i napravila veliku štetu državnim interesima Crne Gore. Sada je došlo vrijeme da se polako svode računi i da svako odgovara za ono što je uradio", rekao je Abazović novinarima u Podgorici 9. maja.

Dodao je da su hapšenja rezultat promjena u tužilaštvu.

Do promjene u vrhu Specijalnog tužilaštva Crne Gore došlo je sredinom marta ove godine kada je za glavnog specijalnog tužioca izabran Vladimir Novović.

On je na toj funkciji zamijenio Milivoja Katnića, koji je nevoljno otišao sa funkcije specijalnog tužioca sredinom februara 2022. nakon što je Tužilački savjet ocijenio da je stekao zakonski uslov za penziju.

XS
SM
MD
LG