Dostupni linkovi

Senatori Johnson i Murphy: Za dogovor Kosova i Srbije potrebni teški izbori


Senatori Johnson i Murphy: Tu smo da podržimo građane Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Senatori Johnson i Murphy: Tu smo da podržimo građane Kosova

Američki senatori, demokrata Ron Johnson kao i njegov republikanski kolega Chris Murphy su poručili da će budući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbija zahtevati teške izbore i kompromise obeju strana.

Ovaj proces, prema njima, mora da zadovolji obe strane.

“Očekujemo da će dijalog biti smislen i plodan i nadamo se da će obe strane shvatiti da je potrebno žrtvovanje kako bi se mogli normalizovati odnosi između ova dva naroda”, poručio je senator Chris Murphy.


Naglasio je da konačni sporazum ne može da podrazumeva da samo jedna strana dobija, a druga gubi.

Obojica su istakli da je glavni razlog dolaska u region pružanje dvostranačke podrške procesu dijaloga između Prištine i Beograda.

Senator Ron Johnson je podvukao da sporazum između Kosova i Srbije “otvara vrata budućem potencijalu”.

“Ovde smo kako bi podržali građane Kosova i Srbije, i želimo da vidimo kako uspevaju”, izjavio je senator Johnson.

Briselski dijalog za jačanje moći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Oni su naglasili važnost ekonomskog razvoja u ovim zemljama, ali su istakli da će to biti moguće nakon što se postigne dogovor o normalizaciji odnosa.

Johnson i Murphy su u Prištini razgovarali sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a boraviće i u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Oni su istakli da će u srpskoj prestonici preneti identičnu poruku.

Poseta senatora iz SAD dolazi brzo nakon odluke američke administracije da imenuje američkog diplomatu, Mathew Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan.

Američki državni sekretar Mike Pompeo koji je početkom ove nedelje posetio evropsku prestonicu, je takođe potvrdio spremnost SAD administracije da ima blisku saradnju sa EU, u nastojanjima da se reše sva otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG