Dostupni linkovi

Pompeo u Briselu razgovarao i o Zapadnom Balkanu


Američki državni sektretar Mike Pompeo boravi u zvaničnoj posjeti Briselu
Američki državni sektretar Mike Pompeo boravi u zvaničnoj posjeti Briselu

Američki državni sektretar Mike Pompeo koji je boravio u Briselu početkom ove nedelje, raspravljao je sa evropskim sagovornicima i o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Ovo je potvrdio ambasador Sjedinjenih Država pri Evropskoj uniji, Gordon Sondland koji je podvukao da je nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan, potvrda američke posvećenosti prema regionu.

“Gospodin (Mathew) Palmer će odgovorati direktno državnom sekretaru Pompeu i na Pomepu ostaje da zaduži Palmera oko kojeg pitanja će se on angažovati. Suština je u tome da zaista želimo da se više angažujemo na Zapadnom Balkanu i pomognemo u rešavanju problema koje smo identifikovali”, izjavio je Sondland novinarima.

Državni sekretar Pompeo je u toku posete evropskoj prestonici, između ponedeljka i utorka, razgovarao isključivo sa budućim EU čelnicima koji će dužnost preuzeti od prvog novembra ove godine.

Pompeo se sastao sa nominiranom predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, novoimenovanim predsednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sassolijem kao i budućim visokim predstavnikom EU Joseph Borellom, koji će u svom portofoliju imati i dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Prema navodima američkog diplomatskog predavnika u EU, Gordona Sondlanda, razgovori oko situacije u regionu Zapadnog Balkana su bili produktivni, te da zvanični Washington, prema Sondlandu “namerava da blisko sarađuje sa EU oko ovih pitanja, te pruži punu podršku”.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG