Dostupni linkovi

Još nije sahranjena prva žrtva korona virusa u BiH


Ispred Urgentnog centra u Sarajevu tokom pandemije
Ispred Urgentnog centra u Sarajevu tokom pandemije

Dva mjeseca porodica Advije Kanlić iz Sarajeva čeka obdukciju kako bi bio utvrđen tačan uzrok njene smrti, kako bi je nakon toga sahranili.

Advija je preminula 24. marta u kolima Hitne pomoći ispred Doma zdravlja u sarajevskom naselju Ilidža, nakon pokušane reanimacije.

Njen sin Nezir Kanlić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se prethodno javljala ljekarima, te da je imala sve simptome koji se mogu povezati sa oboljenjem COVID-19. On tvrdi da nije bila testirana, mada je to zahtijevala.

Testiranje je urađeno nakon njene smrti, a test je bio pozitivan, kaže Nezir. Advija je tako zabilježena kao prva osoba preminula od posljedica COVID-19.

"Moja majka se redovno javljala doktorima, ali nije dobila adekvatnu medicinsku pomoć. Mi bismo željeli da znamo čitavu istinu, ali i da znamo zbog daljeg toka pravne bitke, šta je uslijedilo da se dogodi smrt moje majke", pojašnjava Kanlić za RSE.

Dan nakon što je Advija Kanlić preminula, 25. marta, Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o okolnostima pod kojima je preminula i eventualnim propustima u liječenju.

U sklopu istrage izdata je i naredba za obdukciju koja ni nakon dva mjeseca nije obavljena. Naime, sudski medicinari u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu u kojem je Advija Kanlić preminula, ne obavljaju obdukcije nad preminulima koji su zaraženi korona virusom.

Pitanje o obdukciji i odgovor tužiteljice

Poslanik stranke 'Narod i pravda' u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na skupštinskoj sjednici 19. maja pitao - zbog čega obdukcije još nema?

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija je, putem video linka na sjednici, odgovorila da bi obdukciju, s obzirom da se ne radi u Federaciji BiH, mogli obaviti patolozi Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, drugog bh. entiteta.

"Tužilaštvo je izdalo nalog za obdukciju i pokušalo je u institucijama Kantona Sarajevo i Federacije BiH utvrditi da li se može obdukcija uraditi. U međuvremenu smo pribavili mišljenje iz Republike Srpske i radimo na tome da se obdukcija povjeri Institutu u RS-u", rekla je Sarajlija, odgovarajući na poslaničko pitanje.

Karan o obdukciji nakon dva mjeseca

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan potvrdio je kako je prije desetak dana Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo da se pismeno očituje o pitanju obdukcije Advije Kanlić. Za Radio Slobodna Evropa kaže da su neke stvari načelno dogovorili, ali mu zvaničan zahtjev da uradi obdukciju nije stigao.

"Sada je, opet, Kantonalno tužilaštvo ne potezu. Ja sam postupajućem tužiocu rekao da imamo protok vremena od dva mjeseca i poslije dva mjeseca postoji mogućnost da se ništa pametno ne može zaključiti, da sam ih dužan na to upozoriti, da mi neko ne bi rekao da nisam upozorio i da nema svrhe raditi obdukciju poslije toliko vremena", pojašnjava Karan.

Pet stvari koje treba znati o mitovima o virusu korona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Udruženje sudskih medicinara u Bosni i Hercegovini, u kojem su i patolozi iz Federacije BiH i Republike Srpske, na sastanku 6. aprila donijelo je odluku da se obdukcije nad osobama pozitivnim na korona virus ne rade. Jedini protiv odluke je bio Željko Karan.

On kaže da će on lično, ukoliko bude trebalo, uraditi obdukciju, ali i napominje da je u pisanom odgovoru Tužilaštvu Kantona Sarajevo rekao kako nema nikakvih prepreka da se poslije dva mjeseca to uradi u Sarajevu. Preporučio im je, kaže, da se na tijelu ponovi test na korona virus.

"Jer nema šanse poslije toliko vremena da virus preživi u mrtvom tijelu. Ako se ispostavi da je nalaz negativan, onda prestaju razlozi i specijalni uslovi i radite kao i svaku normalnu obdukciju. Ako uspiju da se organizuju i da se to uradi u Sarajevu, to bi bilo jako dobro, da se tijelo ne vozi na relaciji Sarajevo-Banjaluka i nazad" , navodi Karan.

Patolozi i oprema

Nermin Sarajlić, predsjednik Udruženja sudskih medicinara Bosne i Hercegovine kaže za Radio Slobodna Evropa da patolozi nemaju neophodnu opremu koja im je potrebna za zaštitu od zaraze. Sarajlić navodi da razumije bol porodice Kanlić, ali za obavljanje obdukcije i dalje nema uslova.

"I sada radimo obdukcije, samo se prethodno uradi analiza na korona virus. I ova zaštitna odijela koja imamo je ono što je ostalo od Međunarodne komisije za nestale sobe (ICMP) i njih doziramo. Od Međunarodnog komiteta crvenog krsta (ICRC) smo dobili zaštitne maske i vizire. Niko od nadležnih ni to nije uspio da obezbijedi, a i te maske od ICRC - su FFP2 maske, kroz koje virus prolazi", govori Sarajlić.

Čerkez: 'Oprema nije drugačija od neke druge vrste virusnih oboljenja'
Čerkez: 'Oprema nije drugačija od neke druge vrste virusnih oboljenja'

Pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH Goran Čerkez na konferenciji za novinare Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine 9. aprila, kazao je, međutim, kako nema prepreka za obavljanje sudskih obdukcija.

"Oprema nije drugačija od neke druge vrste virusnih oboljenja. Radimo hepatitis, radili smo i sa pacijentima koji imaju HIV/AIDS. Radili smo i sa drugom vrstom virusnih oboljenja i u svakom takvom slučaju potrebna je oprema. To je ista oprema sa kojom se može raditi kompletna obdukcija. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nije ništa više od ovoga propisala, a sve su to odobrili i niži nivoi vlasti, kao što su dobili i informaciju o slučajevima prevoza mrtvaca, u slučaju pokopa", kazao je Čerkez.

On je dodao kako od opreme vještaci koji rade obdukcije treba da imaju jednodjelno odjelo, ogrtač masku i rukavice za obdukciju, po mogućnosti dvostruke.

Sarajlić kaže kako je tačno da se rade obdukcije i u slučajevima zaraženih raznim oboljenjima, ali i da to u većini slučajeva ne znaju prije nego što je urade.

"Ako je tačno što gospodin Čerkez kaže, zašto je u Hrvatskoj neko prepoznao da treba da postoji takva obdukciona sala za visoko infektivne slučajeve, koja se nalazi na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, i zašto su se, koliko znam, dvije takve obdukcije radile tamo, a ne u ovim klasičnim salama", pita Sarajlić.

"Ako je tačno što gospodin Čerkez kaže, zašto je u Hrvatskoj neko prepoznao da treba da postoji takva obdukciona sala za visoko infektivne slučajeve, koja se nalazi na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, i zašto su se, koliko znam, dvije takve obdukcije radile tamo, a ne u ovim klasičnim salama" pita Sarajlić.
"Ako je tačno što gospodin Čerkez kaže, zašto je u Hrvatskoj neko prepoznao da treba da postoji takva obdukciona sala za visoko infektivne slučajeve, koja se nalazi na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, i zašto su se, koliko znam, dvije takve obdukcije radile tamo, a ne u ovim klasičnim salama" pita Sarajlić.

Na upit RSE na upit ima li posebnu opremu i salu za obdukcije, Željko Karan kaže kako je identična onoj koju je naveo i Čerkez.

"Ako je ta oprema dovoljna da zaštiti doktore koji rade na Infektivnoj klinici u okruženju, sigurno COVID pozitivnih, koji pričaju, kašlju, kišu,ta oprema je dovoljna da ih zaštiti od infekcije, sigurno će zaštiti mene, ako radim obdukciju leša koji je COVID pozitivan, a koji šuti, niti kašlje, niti priča niti bilo šta. A govorimo o kapljičnoj infekciji. Ako neko hoće obdukcionu salu s negativnim pritiskom i specijalno odijelo koje, što bi rekli, izgleda kao kosmonautski skafander, isto tako sa negativnim pritiskom, to nema niko i nigdje. Na Balkanu sigurno nema niko" , dodaje Karan.

Porodica sumnja u odgovornost medicinara

Sin preminule Advije, Nezir Kanlić kaže kako sumnja u odgovornost medicinskih radnika, "čijim nemarom" je, kako tvrdi, došlo do smrti njegove majke.

Bivši direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić na pres konferenciji 25. marta, potvrdio je da je u nekoliko navrata Advija Kanlić dolazila u ambulantu kod porodičnog ljekara, ali da nije testirana. Kao razlog, Kulić je naveo da nisu mogli ustanoviti epidemiološku vezu, bez koje nisu ni testirali pacijente.

"Ona je tretirana, imala je terapiju za respiratorne smetnje, kako osnovnu, tako i simptomatsku. Međutim, u nekoliko navrata, što decidno stoji u zapisima koje su pravili doktori, nije se moglo ustanoviti epidemiološka veza sa nekim ko je dolazio iz ugroženih područja ili bliskog kontakta", rekao je Kulić novinarima.

Kulić je početkom aprila smijenjen i Upravni odbor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo.
Kulić je početkom aprila smijenjen i Upravni odbor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Nakon ovog slučaja, Kulić je početkom aprila smijenjen, baš kao i cijeli Upravni odbor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a po nalogu Vlade Kantona Sarajevo.

Odlaganje obdukcije njegove majke Nezir Kanlić smatra pokazateljem društva u kome živi.

"Zamislite koliko bi trebalo nekim drugim stvarima koje nisu pravno potkovane da se završe. Već dva mjeseca nije sprovedena. Iako je Tužilaštvo to naredilo da se uradi, svejedno se ništa ne radi", ocjenjuje Kanlić.

Krivične prijave Tužilaštvu BiH

U međuvremenu je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine upućena i krivična prijava u kojoj se navodi više osoba, a u vezi dešavanja povezanih sa smrću Šefika Pašagića i Advije Kanlić, što u kratkom pisanom odgovoru potvrđeno za RSE iz ove institucije. Nije precizirano protiv koga su prijave podnesene, kao ni ko ih je podnio. Rečeno je da o detaljima ne mogu govoriti.

Smrt Šefika Pašagića, ljekara iz Sarajeva, koji je 5. aprila preminuo od posljedica korona virusa, također istražuje Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Njegova je supruga, poput porodice Kanlić, iznijela optužbe o mogućim propustima ljekara u njegovom tretmanu, odnosno da nije dobio adekvatnu zdravstvenu njegu što je, na kraju, dovelo do njegove smrti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG