Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jeremić: Srbija će podržati konsenzus u BiH


Jeremić i Alkalaj u Sarajevu, 22. oktobra 2009
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak u Sarajevu da će Srbija podržati samo onaj dogovor o političkim i ustavnim reformama u BiH o kojemu se postigne konsenzus među predstavnicima konstitutuvnih naroda i dva entiteta.

Nakon odvojenih sastanaka sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, Jeremić je rekao kako Srbija nije pregovaračka strana u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH ali je zainteresovana za rješenja koja će garantovati mir i stabilnost na Balkanu.

"Uređenje BiH njeno unutrašnje pitanje a Srbija će podržati sve o čemu se u BiH postigne saglasnost", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare, komentarišući butmirske razgovore američkih i evropskih zvaničnika sa liderima bh. političkih stranaka o reformi Ustava BiH.

Jeremić je potvrdio da se o političkoj situaciji u BiH razgovaralo i tokom ovosedmične posjete ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva Beogradu.

Između Srbije i Rusije, rekao je Jeremić, "nema razlika o političkim pitanjima" i obje zemlje žele vidjeti "stabilan Balkan integrisan u Evropsku uniju".

Nakon posjeta Sarajevu Jeremić je otputovao u Banju Luku na sastanke sa članom predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik: Zaustaviti nasilje

Dodik je u srijedu uveče za Radio-televiziju Srbije izjavio kako je RS politički ojačana nakon razgovora o ustavnim promjenama koje su zvaničnici SAD-a i EU ovog mjeseca u dva navrata vodili sa liderima vodećih političkih stanaka iz BiH.

Dodik je izjavio kako paket rešenja za BiH koji su na pregovorima u Butmiru ponudili predstavnici EU i SAD za njega ne postoji i da će biti odbijen ako ponovo bude ponudjen.

"Taj dokument ne postoji. Ko god ga bude vraćao, on će istom brzinom biti vraćen njemu", kazao je Dodik u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

On je ocijenio da su u BiH "ogromne podjele, animoziteti i mržnja".

"Ključna stvar je zaustaviti bilo kakvu mogućnost nasilja. Mi u RS smo protiv nasilja. Mi nemamo nijednu takvu akciju ili pripremu akcije nasilja i žalosti me što neki lideri u Federaciji BiH uporno govore o nasilju", istakao je Dodik.

Beograd pokušava "primiriti" Dodika?

Lideri stranka iz RS-a su se prošle sedmice, pred nastavak butmirskih razgovora o ustavnim promjenama, sastali sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Međunarodni zvaničnici i analitičari uglavnom smatraju kako zvanični Beograd može uticati na partije iz RS-a, a posebno na premijera tog entiteta Milorada Dodika, u smislu prihvatanja paketa izmjena Ustava BiH, koji su liderima vodećih strananka u BiH ponudili SAD i EU.

Predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević kaže za RSE da je vidljiva prisna veza između današnjeg rukovodstva Srbije i Milorada Dodika.

“Srbija bi dobila veliki poen ukoliko bi ostvarila uticaj na Dodika, a inače ga ima, da bude maksimalno kooperativan i da ne zateže preko neke granice. Tako da lično verujem, mada ne znam, da ne postoje ti tajni kanali kojima se Dodik podstiče na opstrukciju. Pre bih rekao da Srbija u ovom trenutku pokušava da ga malo primiri.”

Nije teško zaključiti da je, što se tiče Republike Srpske, daljinski upravljač odnosa prema Bosni u stvari u Beogradu, ocenjuje za RSE spoljnopolitički urednik dnevnika “Politika” Boško Jakšić:

“Mislim da je to loše, jer koliko god da Bosna pokušava da je uspešan projekat multinacionalne i multikulturalne države, ona će to svakako biti ulaskom u Evropsku uniju. A nestrpljenje koje se pokazuje, pa čak da kažem i huškanje koje dolazi iz Beograda i koje se reflektuje kroz Dodikove izjave i ambicije da se Bosna i Hercegovina rasturi kao formacija kakva jeste - mislim da su jako loše.”

Nakon dva sastanka ovog mjeseca u bazi Eufora u Butmiru kod Sarajeva većina političkih lidera odbila je usaglašeni američko-evropski prijedlog, a u odbijanju svega ponuđenog bio je izričit Milorad Dodik.

Paket ustavnih promjena bio je spreman prihvatiti jedino predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, dok je su paket odbile dvije hrvatske stranke, te Stanka za BiH Harisa Silajdžića.
XS
SM
MD
LG