Dostupni linkovi

Huti ispalili projektil na američki vojni brod i pogodili britanski tanker


Rakete na parati jemenskih pobunjenika Huta, 21. septembar 2023.
Rakete na parati jemenskih pobunjenika Huta, 21. septembar 2023.

Jemenski pobunjenici Huti ispalili su u petak projektil na američki vojni brod u Adenskom zalivom i pogodili britanski komercijalni brod dok se nastavljaju agresivne napade na pomorski saobraćaj.

Napadom na američki razarač USS "Carney", koji je oborio projektil ispaljen ka njemu, nastavljena je eskalacija u najvećem sukobu na moru koju je američka mornarica imala na Bliskom istoku poslednjih decenija.

Huti su saopštili da je posle njihovog raketnog napada na britanskom naftnom tankeru "Marlin Luanda" u Adenskom izbio požar.

Napad je potvrdila i kompanija Ambrey koja prati rizike na moru, navodeći da je u raketnom udar jugoistočno od jemenske luke Aden zapaljen trgovački brod.

Udar na "Carney" je prvi put da su Huti direktno gađali američki vojni brod otkako su pobunjenici počeli napade na brodove u oktobru, rekao je američki zvaničnik koji je govorio pod uslovom da mu se ne navodi ime.

To je, kako navodi AP, u suprotnosti sa saopštenjem Centralne komande američke vojske, u kojem se navodi da su Huti pucali "prema" Karnija. Kao i u prethodnim napadima, Pentagon je naveo da je teško utvrditi šta su tačno Huti pokušali da pogode.

Američki vojni zvaničnik potvrdio je da je britanski brod pogođen protivbrodskom balističkom raketom ispaljenom iz Jemena.

Američke i britanske snage izvele su dve runde zajedničkih napada sa ciljem da smanje mogućnost Huta da gađaju brodove koji prolaze kroz Crveni more, jednu od ključnih morskih trgovinskih ruta u svetu.

Vojska SAD je takođe izveo niz vazdušnih napada, ali su se Huti, koji tvrde da deluju kao podrška Palestincima u Pojasu Gaze tokom rata Izraela i Hamasa, zavetovali da će nastaviti napade.

Izvori: AP; AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG