Dostupni linkovi

Raketni napadi širom Bliskog istoka povećavaju rizik od eskalacije rata u Gazi


Mesto raketnog napada u Damasku gde su ubijeni propadnici iranske Revolucionarne garde, 20. januar 2024.
Mesto raketnog napada u Damasku gde su ubijeni propadnici iranske Revolucionarne garde, 20. januar 2024.

Raketni napadi u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu u subotu istakli su sve veći rizik da rat u Pojasu Gaze izazove širi regionalni sukob koji bi suprotstavio Iran i njegove saveznike naspram Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Iran je saopštio da je pet pripadnika Revolucionarne garde ubijeno u raketnom napadu na kuću u Damasku za koji je okrivio Izrael, dok su bezbednosni izvori u Libanu rekli da je u toj zemlji u izraelskom udaru ubijen član organizacije Hezbolah koju podržava Iran.

Potom je u subotu američki zvaničnik rekao da je u napadu projektilima ili raketama povređeno američko osoblje u bazi u Iraku, u kojoj su se grupe koje podržava Iran ranije borile protiv američkih snaga.

SAD su takođe saopštile da su gađale projektil koji je pobunjenička grupa Huti u Jemenu, koju takođe podržava Iran, usmerila ka Crvenom moru sprema za lansiranje. SAD su navele da je to bila pretnja po brodove u tom regionu.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je 7. oktobra kada su pripadnici Hamasa upali jug Izraela, ubivši više od 1.200 ljudi i zarobivši više od 200 talaca.

Izrael je u subotu gađao mete širom Pojasa Gaze, dok su njegovi avioni bacali letke na jugu te oblasti kod Rafe pozivajući Palestince koji tamo traže utočište da pomognu u lociranju talaca koje drži Hamas, rekli su stanovnici.

Hamas je deo iranske "Osovine otpora", regionalnog saveza koji takođe uključuje libanski Hezbolah, sirijsku vladu predsednika Bašara el Asada, šiitske milicije u Iraku i Hute koji kontrolišu veći deo Jemena.

U jeku porasta regionalnih tenzija, iranski predsednik Ebrahim Raisi obećao je da će kazniti Izrael zbog njegovog napad u Siriji, rekavši da su to "zločini" koji neće ostati bez odgovora, navode iranski državni mediji. Nije bilo komentara iz Izraela koji se obično javno ne izjašnjava o takvim napadima.

Izraelsko intenzivno bombardovanje Pojasa Gaze od 7. oktobra, u kojem je, prema zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa, ubijeno skoro 25.000 Palestinaca, brzo je izazvalo granične sukobe između Izraela i libanskog Hezbolaha.

Tokom protekla tri meseca Izrael je takođe više puta gađao iranske položaje u Siriji, dok su grupe koje podržava Iran u Siriji i Iraku napadale američke baze u tim zemljama.

Pored Pojasa Gaze, poprište sukoba s najširim međunarodnim posledicama je Crveno more, gde su Huti više puta gađali brodove za koje tvrde da su povezani s Izraelom. Pojedine kompanije izbegavaju taj ključni plovni put, što je nanelo udarac globalnoj trgovini.

Napadi SAD i Velike Britanije tokom protekle nedelje bili su usmereni na Hute u Jemenu.

Regionalni i iranski izvori kažu da Iran i Hezbolah imaju ljude u Jemenu koji pomaže u direktnim napadima na brodove, mada su Huti to negirali.

U Gazi su se u subotu palestinski borci borili protiv tenkova nastojeći da ih porisnu u istočna predgrađa oblasti Džabalija u severnom delu priobalnog pojasu, odakle je Izrael počeo da povlači trupe i prelazi na operacije manjeg obima, rekli su stanovnici i aktivisti.

Izraelska vojska je saopštila da je avion gađao odrede militanata koji su pokušavali da postave eksploziv u blizini trupa i ispalili rakete na tenkove na severu Pojasa Gaze, kao i da su gađani ciljevi širom te palestinske teritorije.

XS
SM
MD
LG