Dostupni linkovi

Privredna komora Srbije: Napadi Huta povećali cene transporta, bez većih posledica


Teretni brod Galaxy Leader, za koji je saopšteno da su ga Huti uhvatili u Crvenom moru. Ilustrativna fotografija broda, Australija, 27. novembra 2018.
Teretni brod Galaxy Leader, za koji je saopšteno da su ga Huti uhvatili u Crvenom moru. Ilustrativna fotografija broda, Australija, 27. novembra 2018.

Napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru trenutno ne ostavljaju značajnije posledice po privredu Srbije, ali uzrokuju povećanje troškova transporta, rekao je za Radio Slobodna Evropa pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, Bojan Stanić.

Jemenska grupa Huti, koju podržava Iran, od novembra napada brodove u Crvenom moru, na delu rute koja čini oko 12 odsto svetskog pomorskog saobraćaja.

Huti tvrde da izvode napade iz solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze koji su pod napadima Izraela.

Stanić navodi da za sada nema osetnijih posledica ovih napada u Srbiji jer je srpska ekonomija "primarno orijentisana na saradnju sa tržištem Evrope".

"Ova kriza relativno kratko traje, te se kompanije koje uvoze robu sa vanevropskih tržišta još uvek snabdevaju iz sopstvenih zaliha. Naime, kompanije su u poslednjih tri-četiri godine shvatile opasnost u prekidima lanaca snabdevanja, te se obazrivije ophode prema pitanju zaliha", kaže Stanić.

Sa druge strane, Stanić navodi da se pojedine kompanije u Srbiji suočavaju sa skokovitim povećanjem cene transporta, a to su, prema njegovim rečima, "firme koje nabavljaju robu iz Istočne Azije ili na to tržište plasiraju svoje sirovine i proizvode".

Napadi Huta su poremetili lance isporuka jer su neki brodovi s kontejnerima i tankeri obustavili plovidbe kroz Crveno more koje vodi do Sueckog kanala, što je najbrža ruta iz Evrope u Aziju. Mnogi brodovi su primorani da krenu dužom rutom oko Rta dobre nade.

Stanić kaže da je put preko Rta dobre nade "značajno skuplji jer je sam put duži u trajanju od 10 do 15 dana".

"Prelivanje tih troškova na cene proizvoda (u Srbiji, prim. aut.) se može očekivati u relativno kratkom roku, praktično po isteku postojećih zaliha", navodi on.

Prema njegovim rečima, najrazvijenije zemlje EU više su izložene promeni ekonomskih odnosa sa Azijom, pre svega sa Kinom, Japanom, Južnom Korejom i Indijom.

Svetska trgovina pala je za 1,3 odsto od novembra do decembra, saopštio je nemački Institut za svetsku ekonomiju Kil i dodao da je "ovo posledica napada na teretne brodove u Crvenom moru".

Vojske SAD i Velike Britanije su 22. januara izvele napade na više lokacija u Jemenu koje koriste pobunjenici Huti kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru.

Ovo je drugi put dva su saveznika izvela koordinisane udare na kapacitete Huta za lansiranje raketa.

XS
SM
MD
LG