Dostupni linkovi

Trodnevni pritvor za čelnicu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore


Hapšenje Jelene Perović, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Crne Gore. Podgorica, 17. april 2024.
Hapšenje Jelene Perović, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Crne Gore. Podgorica, 17. april 2024.

Dan nakon hapšenja Jeleni Perović, direktorici crnogorske Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Crne Gore, je određeno zadržavanje od 72 sata.

Perović je 18. aprila saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), po čijem nalogu je uhapšena, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

"Tako je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura", naveo je u saopštenju portparol SDT Vukas Radonjić.

Prema njegovim riječima SDT je formiralo drugi, poseban, predmet zbog sumnje na zloupotrebu službenog vozila od strane Perović.

Branilac Jelene Perović, advokat Nikola Martinović. 18. april 2024.
Branilac Jelene Perović, advokat Nikola Martinović. 18. april 2024.

Njen advokat Nikola Martinović saopštio je nakon saslušanja da joj se na teret stavlja donošenje rješenja o zaradama i o varijabili.

Prema njegovim riječima Perović je negirala navode Tužilaštva.

Sredinom marta ove godine budžetska inspekcija Ministarstva finansija obavila je kontrolu rada Agencije. U nalazu koji je objavljen na sajtu ministarstva, piše da su uočene ozbiljne nepravilnosti u radu direktorke.

Nalaze je Ministarstvo finansija predalo Specijalnom državnom tužilaštvu.

Kako je Perović izabrana za direktoricu Agencije

Perović je na čelo Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) došla sa mjesta predsjednice Osnovnog suda u Cetinju. Prethodno je radila kao sudija krivičar u podgoričkom Osnovnom sudu.

Agencija je nezavisan organ, koji je osnovala Skupština da bi ispitivala porijeklo imovine funkcionera, odlučivala o sukobu interesa najviših državnih organa, utvrđivala ima li korupcije ili zloupotrebe državnih resursa u privatne svrhe.

Izabrana je u julu 2020. godine u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) koja je mjesec kasnije u avgustu smijenjena na izborima. Krajem iste godine ostavku je pod pritiskom podnijela predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja je u međuvremenu, 2022. optužena za veze sa organizovanim kriminalom.

U tri godine kasnije objavljenim transkriptima razgovora Perović sa Vesnom Medenicom u vrijeme dok je bila predsjednica Vrhovnog suda, stoji da joj je na dan intervjua za izbor na čelnu poziciju u Agenciji Medenica poručila: "Drži se. Ne obrukaj nas".

Transkripti, izuzeti sa telefona Vesne Medenice prilikom hapšenja, pokazuju da se Perović u više navrata sa njom kosultovala oko presuda na kojima je radila.

U novembru 2023. Specijalno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Perović zbog sadržaja tih prepiski, koje su objavile podgoričke Vijesti.

Privođenje Jelene Perović, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Crne Gore, na saslušanje u SDT. Podgorica, 18. april 2024.
Privođenje Jelene Perović, direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Crne Gore, na saslušanje u SDT. Podgorica, 18. april 2024.

Optužbe i krivične prijave MANS

MANS, nevladina organizacija koja se preko dvije decenije bavi istraživanjem korupcije, je od sredine 2021. u kontinuitetu tražio smjenu Perović optužujući je za pristrasnost u ispitivanju imovine finkcionera prethodne vlasti, koju ne mogu da objasne zvaničnim prihodima.

Naveli su i da je bivši predsjednik Milo Đukanović, "posebno privilegovan od strane Agencije".

Oni su tužili Agenciju nakon što je Perović donijela odluku da Đukanović nije prekršio Zakon o sprječavanju korupcije kada u izvještajima o prihodima nije prijavio "kolekciju ručnih satova koji na tržištu vrijede više miliona eura".

U tužbi Upravnom sudu MANS je naveo da je Agencija "propustila da od Đukanovića traži izjašnjenje o porijeklu" tih satova.

Upravni sud je, odlučujući po zahtjevu MANS-a, u septembru 2023. donio odluku kojom obavezuje Agenciju da sprovede zakoniti postupak provjere imovine Mila Đukanovića.

Nekadašnji visoki funkcioneri Crne Gore i DPS Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, Podgorica, 24. juli 2017.
Nekadašnji visoki funkcioneri Crne Gore i DPS Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, Podgorica, 24. juli 2017.

Agencija je prekršila sve rokove za postupanje po toj odluci, što direktoricu Perović dovodi u zonu krivične odgovornosti, naveli su tada iz MANS.

To nije jedini slučaj u kome je Agencija utvrdila da funkcioneri bivše vlasti nijesu prekršili zakon o sprečavanju korupcije prijavljujući svoju imovinu.

MANS je tražio da Agencija ispita porijeklo više stotina hiljada eura, koliko je koštalo školovanje u inostranstvu dvoje djece vicepremijera Branimira Gvozdenovića. Odnosno da utvrdi da li je te troškove Gvozdenović mogao objasniti zvaničnim prihodima.

Naime, Agencija je zaključila da je Gvozdenović, inače funkcioner DPS u skladu sa zakonom dostavio podatke. U odluci koju je potpisala Perović, pored ostalog se navodi da su dio školarina platili tetka, ujak, brat od tetke i to direktno na račune inostranih ustanova.

U februaru 2023. MANS je podnio krivičnu prijavu protiv Perović, zbog kako su naveli nezakonitog raspolaganja službenim vozilom.

Naveli su da je Perović vozilo Agencije dodijelila sebi i pomoćnici Nini Paović na dvadesetčetvoročasovnu upotrebu.

Perović i Paović samo u septembru 2022. godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara, saopštio je MANS na osnovu putnih naloga objavljenih na sajtu Agencije.

Naveli su i da je Perović tokom novogodišnjih praznika, službenim vozilom 30. decembra 2022. otputovala za Ljubljanu, odakle se, preko Beograda, vratila za Podgoricu 6. januara 2023.

Putni nalog direktorke Agencije za sprečavanje korupcije, zbog sumnje MANS da je nedozvoljeno koristila službeno vozilo, 1.februara 2023.
Putni nalog direktorke Agencije za sprečavanje korupcije, zbog sumnje MANS da je nedozvoljeno koristila službeno vozilo, 1.februara 2023.

Te nalaze MANS-a je Perović demantovala, u kratkoj izjavi za RSE .

Tužba države protiv Perović

Dok je bila na čelu Osnovnog suda na Cetinju Perović je u januaru 2018. kupila po povoljnim uslovima stan od preko 86 kvadrata za 32.000 eura.

U kupoprodajnom ugovoru sa Sudom se obavezala da će "na sudijskoj funkciji ostati najmanje pet godina", te da će ukoliko je napusti svojom voljom Sudu isplatiti razliku do tržišne cijene stana.

Perović je nakon godinu i po napustila mjesto sudije, nakon što je izabrana za direktoricu Agencije.

MANS je kasnije, saopštio da je Perović stan prodala za 73.000 eura i pozvao Zaštitnika državnih interesa da reaguje.

Država je u aprilu 2023. zbog kršenja ugovora sa cetinjskim Sudom, preko kancelarije Zaštitnika, tužila Perović tražeći da nadoknadi tržišnu vrijednost stana koji je kupila po povoljnim uslovima.

Suđenje je u toku.

I Evropske komisija je u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2023. kritikovala odluke ASK, zbog kojih izostaju rezultatati u borbi protiv korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG