Dostupni linkovi

Otvorena istraga o čelnici crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije


Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore, Jelena Perović
Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore, Jelena Perović

Prepiska aktuelne direktorice crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović, tokom 2020. i '21.-e godine sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom, koja je uhapšena u aprilu 2022., a potom početkom ove godine optužena za više krivičnih djela rezultirala je otvaranjem istrage Specijalnog tužilaštva, zahtjevima za smjenu i bar dvije krivične prijave.

Jelena Perović se, sa pozicije predsjednice cetinjskog Suda a potom i čelnice Agencije za borbu protiv korupcije koja podrazumijeva ispitivanje porijekla imovine i odlučivanje o sukobu interesa najviših državnih organa, sa Medenicom konsultovala o slučajevima na kojima je radila.

To su pokazali transkripti razgovora iz telefona Medenice, koji je zaplijenjen nakon njenog hapšenja aprila 2022.

Ona je u februaru ove godine optužena pred Višim sudom u Podgorici za članstvo u kriminalnoj organizaciji njenog sina i više drugih krivičnih djela, od šverca droge do protivzakonitog uticaja i zloupotrebe položaja.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica dolazi na suđenje u Viši sud. Podgorica 5. maj 2023.
Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica dolazi na suđenje u Viši sud. Podgorica 5. maj 2023.

Transkripte su objavile podgoričke Vijesti. Uslijedile su brojne reakcije.

Vesna Medinica bila je 17 godina na čelnim funkcijama u crnogorskom pravosuđu tokom vladavine Demokratske partije socijalista. Perović je na period od pet godina izabrana za direktorku Agencije u vrijeme kad je Medenica bila na čelu Vrhovnog suda.

Par mjeseci nakon promjene vlasti avgusta 2020. Medenica daje ostavku i penzioniše se. Aprila 2022. je uhapšena. Nakon nekoliko mjeseci puštena je da se brani sa slobode.

Istraga i krivične prijave

Odgovarajući na upit Radija Slobodna da li je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo istragu protiv Perović zbog sadržaja komunikacije sa Medenicom, portparol SDT Vukas Radonjić je kazao da je već formiran krivični predmet na osnovu presretnutog sadržaja iz telefona optužene Medenice.

"Iz tog dokaznog materijala se u izviđaju utvrđuje postojanje osnova sumnje odnosno, da li je neko, pa i službeno lice učinilo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti".

S druge strane, Jelena Perović je za RSE, povodom objavljene prepiske, kazala da je podnijela dvije krivične prijave za povredu tajnosti postupka i odavanje tajnih podataka.

"Komentarisati navodnu prepisku, koja je proistekla iz krivičnog djela je neprimjerena", navela je Perović u odgovoru za RSE.

Šta piše u transkriptima

Objavljena prepiska je otvorila i pitanje, je li Perović u julu 2020. zakonito izabrana na mjesto direktorice ASK ili je konkurs bio namješten jer je uoči izbora na tu poziciju pisala Medenici da se moraju sresti jer je "dobila ponudu za posao".

Iako Perović u porukama ne precizira o kom je poslu riječ, u danu kada je povodom konkursa imala intervju sa Savjetom Agencije , Medenica joj piše: " Drži se. Ne obrukaj nas".

Istog dana, Savjet ASK je izabrao Perović za novu direktoricu.

Komunikacija aktuelne direktorice ASK sa Medenicom, na osnovu objavljene prepiske, je nastavak prakse koju su imale dok je Perović bila predsjednica Osnovnog suda u Cetinju, kada se u martu 2020. konsultovala oko određivanja ili ukidanja pritvora u pojedinim predmetima.

Nekoliko prepiski svjedoči da joj Medenica sugeriše kako da postupi u konkretnim sudskim predmetima.

Zakonu o sudskom savjetu i sudijama propisuje da sudija sudi i odlučuje samostalno i nezavisno i da se sudijska funkcija ne smije vršiti ni pod čijim uticajem.

Zahtjevi za istragom i ostavkom

Prije nego je objavljeno da je SDT pokrenuo izviđaj iz nevladine organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja se decenijama bavi korupcijom je zatraženo pokretanje istrage:

"Sadržaj komunikacije između Perović i Medenice daje dovoljno osnova za sumnju da je direktorica ASK-a počinila više krivičnih djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi, protivzakonit uticaj, te podstrekavanje na protivzakonit uticaj".

Kako je naveo MANS gotovo sve dosadašnje odluke Agencije u predmetima provjere imovine visokih državnih funkcionera bile u njihovu korist.

Pored istrage Sindikat Agencije za borbu protiv korupcije zatražio je ostavku Perovićke, smatrajući da je urušila nezavisnost Agencije

" Kako obezbijediti neselektivnost u radu kad Agencija ne postupa po prijavama koji ne odgovaraju Perovićkoj i njenim neformalnim šefovima? ", saopštili su iz Sindikata.

Zvaničnici o komunikaciji Medenica-Perović

Na čitav slučaj reagovao je i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je naveo da prepiska urušava već uzdrmano povjerenje građana u državu.

Predsjednik Jakov Milatović predstavlja Platformu Crne Gore za EU
Predsjednik Jakov Milatović predstavlja Platformu Crne Gore za EU

"Svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u ASK -u, instituciji čiji je zadatak da bude prva odbrambena linija u borbi protiv korupcije - dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i pravni poredak", naveo je Milatović.

U međuvremenu, iz Vlade je najavljeno da će inicirati izbor novog Savjeta ASK, koji bi se bavio odgovornošću direktorice Perović.

"Nedopustivo je da na čelu institucije, kakva je ASK, ne bude profesionalac, već partijski poslušnik i eksponent funkcionera, koje je zapravo trebao da kontroliše", kazao je Momo Koprivica potpredsjednik Vlade za politički sistem i korupciju.

On je naveo i da je nedopustivo da je neko ko kontroliše zakonitost izbora drugih, "po sopstvenim riječima, biran političkim namještenjem umjesto javnim konkursom".

Vlada, međutim, ne može da inicira izbor članova Savjeta Agencije.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da članove Savjeta Agencije bira i razrješava Skupština Crne Gore.

Sadašnjem Savjetu, koji se bira na četiri godine, mandat je istekao krajem jula, a novi nije izabran.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG