Dostupni linkovi

Japan: Novi zemljotres, hrana i voda radioaktivne


Pregledi stepena ozračenosti ljuid i djece, prefektura Fukushima, mart 2011
Pregledi stepena ozračenosti ljuid i djece, prefektura Fukushima, mart 2011
Zemljotres jačine 5,9 stepeni Rihterove skale potresao je u subotu japansku prefekturu Ibaraki, južno od nuklearke Fukušima 1, saopštio je američki Geološki istraživački institut /USGS/, ali nije izdato upozorenje za cunami.

USGS je saopštio da je epicentar zemljotresa bio 98 kilometara južno od Fukušime i 142 kilometra od Tokija, kao i na dubini od 24,7 kilometara.

Japanska medijska mreža NHK javila je da su se zgrade potresle u Tokiju usljed zemljotresa, ali za sada nema informacija o materijalnoj šteti.

Isti izvor navodi da su usljed zemljotresa letovi na aerodromu Narita u Tokiju nakratko suspendovani zbog bezbjednosti.

Prema posljednjim podacima japanske policije, u zemljotresu jačine 8,9 stepeni Rihterove skale i cunamiju, koji su prije osam dana zahvatili Japan, broj poginulih i nestalih prelazi 18 500.

Fotogalerija: Nuklearna havarija u Japanu, mart 2011

Nivo radijacije u mlijeku i špinatu iz oblasti blizu japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, oštećene u zemljotresu, iznad je propisanih standarda, a mala količina radioaktivnog joda pronađena je i u pitkoj vodi u Tokiju i prefekturama oko nuklearke, saopštila je u subotu japanska vlada.

Glavni sekretar kabineta Yukio Edano istakao je da nivo radijacije koji je otkriven u mlijeku i špinatu ne predstavlja, za sada, rizik po ljudsko zdravlje i pozvao potrošače da ostanu smireni.

Vlada je poslije incidenata u nuklearnom kompleksu naredila evakuaciju stanovnika iz oblasti u krugu od 20 kilometara oko centrale, a ljudima koji žive do 30 kilometara od nuklearke savjetovala je da ostanu u kućama.

Nivo joda nađen u mlijeku je tri do pet puta veći od normalnog, a u špinatu tri do sedam i po puta, saopćilo je ministarstvo. Prema saopćenju vlasti u Fukushimi, neobrađeno mlijeko nije dospjelo do tržišta, jer fabrika koja je trebalo da ga preradi zbog zemljotresa nije radila.

Lokalne vlasti pozvale su mljekare u Kawamati da ne koriste i ne šalju svoje neobrađeno mlijeko, kao i ostale farmere u zoni oko nuklearke da ne konzumiraju, niti šalju svoje proizvode.

Vlasti u prefekturi Ibaraki saopćile su da je vjerovatnoća da je špinat dospio do tržišta veoma mala.

Istovremeno, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču saopštila je u subotu da je radijacija u postrojenju nuklearke Fukushima Daiichi u Japanu, koja je poslije razornog zemljotresa pretrpjela havariju, stabilizovala na "značajno višem nivou od normalnog", ali da je i dalje moguć oporavak uz mjere na licu mjesta.

IAEA je prenijela da je nivo radioaktivnosti oko postrojenja, od prošlosedmičnog zemljotresa, utrostručen, ali da se od 16. marta stabilizovao.

"Nivoi radiaktivnosti u blizini Fukushime i šire su povećani od kada je oštećen reaktor. Ali nivo u Tokiju i drugim regijama van zone od 30 kilometara ostaju daleko ispod nivoa koji zahtijeva mjere zaštite. Drugim riječima, oni nisu opasni po zdravlje ljudi", poručuje IAEA.

Japanski u subotu pokušavaju uz pomoć vojske i vatrogasnih službi postaviti sistem za stalno hlađenje reaktora oštećene centrale u Fukušimi vodom, kako bi se sprečilo pregrijavanje i eventualna eksplozija nuklearnog jezgra.

"Umjesto da hladimo (reaktore) vodom po nekoliko minuta, postavićemo sistem koji će omogućiti stalni protok vode", rekao je ministar odbrane Japana Tošimi Kitazava novinarima.

Vatrogasci uključeni u akciju hlađenja reaktora, 18. mart 2011
Japanski inžinjeri uspješno su priključili napojni kabal na oštećenu nuklearnu elektranu Fukushima u sklopu napora da spriječe širenje radijacije, ali još nije poznao da li će to biti dovoljno za ponovno pokretanje vodenih pumpi neophodnih za hlađenje pregrijanih gorivnih šipki.

Kompanija, koja rukovodi elektranom, "TEPCO" saopštila je u subotu da je spojen spoljni izvor električne energije sa elektranom i da struja može da dođe do oštećene elektrane.

"TEPCO" je, takođe, saopštio da je uključena pumpa na petom reaktoru, koji je pretrpio najmanju štetu u zemljotresu i cunamiju.

Prema pojedinim izvještajima, temperatura u bazenima reaktora bila je 67,6 stepeni Celzijusa, dok u normalnim okolnostima treba da bude održavana ispod 25 stepeni Celzijusa.

Peti reaktor u elektrani jedan je od tri koji je isključen i na kojem se vrše popravke nakon oštećenja elektrane 11. marta u zemljotresu.

Radioaktivnost stigla do SAD

Na Zapadnoj obali SAD-a otkrivena je minimalna količina radioaktivnih čestica, za koju se vjeruje da dolazi iz oštećene japanske nuklearne centrale Fukushima, rekla su u petak dva diplomatska izvora za Reuters.

Razina radijacije je preniska da bi naškodila ljudima, rekli su oni. Jedan diplomat, citirajući informaciju mreže međunarodnih posmatračkih stanica, opisao je materijal kao "tako sitan da se sastoji samo od nekoliko čestica".

"To je nevažno, razina je preniska", rekao je drugi diplomat.

Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba (CTBTO), nezavisno tijelo za praćenje mogućeg kršenja zabrane, sa sjedištem u Beču, ima više od 60 posmatračkih stanica diljem svijeta, uključujući jednu u Sacramentu u Kaliforniji. One mogu zabilježiti vrlo malu količinu radioaktivnih čestica, kao što su izotopi joda.

Prvi diplomat je kazao kako izgleda da je stanica u Sacramentu zabilježila samo jedan radioaktivni atom, te da je prepostavka da on dolazi iz Fukushime.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ranije je saopštila da nivo radijacije u Japanu u jeku nuklearne krize ne predstavlja bilo kakvu opasnost za zdravlje ljudi.

"Nivo doza u Tokiju i ostalim gradovima i dalje je daleko od nivoa koji zahteva akciju. Drugim riječima, nema opasnosti po zdravlje ljudi", rekao je na redovnoj konferenciji za novinare Graham Andrew, tehnički savetnik šefa IAEA.

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost podigla je u petak sa četvrtog na peti stepen opasnost od incidenta u nuklearnoj centrali Fukušima, rekao je jedan zvaničnik te agencije.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG