Dostupni linkovi

Fumio Kishida na putu da postane novi premijer Japana


Fumio Kishida obraća se okupljenima nakon pobjede na stranačkih izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), Tokio, Japan (29. septembar 2021.)
Fumio Kishida obraća se okupljenima nakon pobjede na stranačkih izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), Tokio, Japan (29. septembar 2021.)

Fumio Kishida pobijedio je u trci za vođenje japanske vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), stavljajući ga u prednost za novog premijera.

Kishida će naslijediti Yoshihidea Sugu, koji je odlučio podnijeti ostavku nakon samo godinu dana na vlasti.

Njegova prva misija kao premijera bit će da vodi LDP do pobjede na predstojećim općim izborima.

Popularnost stranke pala je nakon što je uprkos protivljenju javnosti nastojala biti domaćin Olimpijskih igara u Tokiju.

Kishida, bivši ministar vanjskih poslova, pobijedio je Tara Kona, koji se smatrao najpopularnijim kandidatom.

S obzirom na većinu LDP-a u parlamentu, položaj Kishide kao premijera skoro je pa zacementiran.

Kishida (64) dugo je ciljao premijersku ulogu, izgubivši od Suge u prošlogodišnjim izborima.

Novi premijer suočava se s nizom teških pitanja, uključujući oporavak ekonomije nakon pandemije i suočavanjem sa prijetnjama Sjeverne Koreje.

On je pozvao na osnivanje "agencije za upravljanje zdravstvenim krizama" kako bi se suočio s pandemijom i podržava ideju donošenja rezolucije kojom se osuđuje kineski tretman prema ujgurskoj manjini.

"Moja vještina je da zaista slušam ljude", rekao je Kishida nakon što je osigurao svoju pobjedu. "Odlučan sam uložiti napore sa svima u stvaranju otvorenog LDP-a i svijetle budućnosti Japana".

Suga je odlučio odstupiti s mjesta premijera nakon godinu dana na vlasti zbog pada rejtinga anketa uzrokovanih krizom korona virusa.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG