Dostupni linkovi

Ministar za vakcinaciju želi biti novi premijer Japana


Taro Kono na pres-konferenciji u Tokiju (10. septembar 2021.)
Taro Kono na pres-konferenciji u Tokiju (10. septembar 2021.)

Japanski ministar za vakcinaciju Taro Kono objavio je u petak (10. septembar) kandidaturu za šefa vladajuće stranke, koja obično bira premijera, i obećao da će sprovoditi reforme i biti efikasan.

Kono (58), diplomac sa Univerziteta Georgetown u Washingtonu, koji tečno govori engleski, ima mnogo pristalica među mladima, sa kojima komunicira preko društvenih mreža.

Takve stvari su i dalje rijetkost u japanskoj politici.

"Uvažit ću vaše stavove i primjedbe, dijelit ću informacije sa vama, slati čvrste poruke i raditi sa vama na prevazilaženju krize sa kojom se suočavamo", rekao je Kono na prepunoj konferenciji za novinare u Tokiju, misleći na pandemiju.

Njegova objava uslijedila je sedam dana nakon što je premijer Jošihide Suga iznenada objavio da neće tražiti novi mandat na čelu vladajuće Liberalno-demokratske stranke na glasanju 29. septembra.

Pobjednik na tom glasanju će skoro sigurno biti novi premijer, pošto ova stranka i njen koalicioni partner imaju većinu u parlamentu.

Još dva poslanika su najavila kandidature - bivši ministar spoljnih poslova Fumio Kišida i bivši ministar unutrašnjih poslova Sanae Takaiči.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG