Dostupni linkovi

Japanski premijer Suga najavio povlačenje posle godinu dana od izbora


Japanski premijer Jošihide Šuga u vreme preuzimanja dužnosti od prethodnog premijera, Tokio, 16. 9. 2021.

Japanski premijer Jošihide Suga rekao je u petak, 3. avgusta, da se neće kandidovati za vođstvo vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) krajem septembra, čime napušta i mesto premijera posle samo godinu dana, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Suga je preneo zvaničnicima vladajuće stranke da neće učestvovati u trci za vođstvo 29. septembra, rekao je novinarima generalni sekretar LDP-a Tošihiro Nikai.

LDP ima većinu u Parlamentu što znači da će novi premijer verovatno biti osoba koja bude izabrana za vodju stranke.

Suga je rekao da želi da se usredsredi na mere za suzbijanje pandemije.

On je naišao na kritike i u isto vreme na velik pad podrške zbog spore primene mera protiv korona virusa i održavanja Olimpijade u Tokiju, uprkos brige o javnom zdravlju.

Sugin potez je u velikoj meri politička odluka doneta da bi LDP mogao da ima novog vođu pre opštih izbora kasnije ove godine. Mandat Donjeg doma parlamenta završava se krajem oktobra i izbori za novi sastav parlamenta moraju biti održani do kraja novembra.

Suga je preuzeo dužnost premijera sredinom septembra prošle godine kada je njegov prethodnik Šinzo Abe podneo ostavku zbog zdravstvenih problema.

Sin uzgajivača jagoda iz južne japanske prefekture Akita Suga je imao podršku od čak 70 odsto na početku mandata zato što potiče iz "obične" sredine, a ne iz tradicionalno političkih porodica kao Abe.

On je uveo niz pragmatičnih mera uključujući digitanu transformaciju i administarativne reforme, ali njegova podrška u javnosti brzo je pala zbog mera oko virusa smatranih suviše sporim i nedovoljnim da spreče rastuće širenje virusa. U najovijim anketama njegova podrška je pala na oko 26 odsto.

XS
SM
MD
LG