Dostupni linkovi

Čije jabuke BiH izvozi u Rusiju?


Ruski fitosanitarni inspektori posumnjali su da je 19 tona jabuke pristiglih iz BiH, zapravo porijeklom iz Poljske
Ruski fitosanitarni inspektori posumnjali su da je 19 tona jabuke pristiglih iz BiH, zapravo porijeklom iz Poljske

Od danas (22. januar) je ponovo na snazi zabrana uvoza jabuka u Rusiju iz Bosne i Hercegovine. Odluka je donesena nakon što je tamošnja inspekcija utvrdila da je jedna kompanija iz Bijeljine jabuke porijeklom iz Poljske ponovo pakovala i izvozila u Rusiju. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović traži da se poduzmu mjere protiv počinitelja prevare, zbog kojeg je sistem kontrole i izvoza došao u pitanje. BiH će tražiti i treću šansu od ruske strane, uz garanciju da će osigurati kvalitetan sistem kontrole.

Ruski fitosanitarni inspektori posumnjali su da je 19 tona jabuke pristiglih iz Bosne i Hercegovine, zapravo porijeklom iz Poljske jer su pronašli prelijepljene etikete na drvenim sanducima čime je podstaknuta sumnja da se radi o klasičnom prepakivanju. Ključni propust napravio je fitosanitarni inspektor iz Distrikta Brčko koji nije ni prisustvovao utovaru i istovaru jabuka. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović stoga traži:

„Da se poduzmu odgovarajuće aktivnosti protiv počinioca. To sam zatražio i od Distrikta Brčko, od gradonačelnika, jer u njihovoj nadležnosti je fitosanitarna inspekcija koja je napravila ozbiljan problem. Zatražio sam takođe da se preduzmu odgovarajuće mjere i oko eliminisanja kompanije za ovakvu zloupotrebu i, rekao bih, krivično djelo od nadležnog ministarstva u RS.“

Preduzeti mjere protiv svih odgovornih: Mirko Šarović
Preduzeti mjere protiv svih odgovornih: Mirko Šarović

Inspekcijski organi već češljaju bijeljinsku firmu "Fruct Company" koja je izvezla sporne jabuke u Rusiju. Inspekcija je došla i kod Nedžada Mujčinovića u Gradačac jer je on prodao sporne jabuke bijeljinskoj firmi. Mujčinović za Radio Slobodna Evropa tvrdi da su jabuke domaće proizvodnje.

„To su moje jabuke 100 posto. Inspekcija mi je tu kod kuće, pa evo sad rješavam to. Znači 100 posto. Evo, sve će se utvrditi. Ja imam voćnjaka dva do tri hektara, sve je pokriveno mrežom, i hladnjače... Roba je ovdje, vidi se gdje je spakovano, prazni boksovi... Šta se dešavalo dalje, ja ne znam o tome ništa“, tvrdi Mujčinović, nakon čega smo ga pitali kako je moguće da su se na gajbama jabuka onda našle naljepnice da potiču iz Poljske.

„Pa može biti, jer ja koristim i polovne gajbe i nove gajbe. Može biti slučajno da se na nekoj zadesilo da je polovna gajba uzeta, da je pisala deklaracija. Nije na to niko obraćao pažnju, nije se razmišljalo o tome. Ne znam, ne mogu bit pametan jer nisam ništa o tome vidio, jer roba ode od mene odavde... Šta se u putu može desiti, to niko ne zna“, naglašava Mujčinović.

"Fruct Company" je firma sa sjedištem u Bijeljini, koja ima samo jednu kancelariju. Nema registrovan ni telefon. U prošloj godini procjenjuje se da je ta kompanija u Rusku Federaciju izvezla od 300 do 400 tona jabuka. Vlasnik "Fruct Company" Miroljub Jovanović se u izjavi za Alternativnu televiziju isto drži priče o polovnim gajbama:

„Tvrdim da je on meni rekao da je jabuka njegova, sa njegove parcele. Kod njega, ispred hladnjače stoji 200-300 polovnih starih paleta koje su porijeklom iz Italije, Poljske, Grčke...“

Više od sramote boli to što voćari sada ne znaju šta će sa jabukama u hladnjačama, kaže Dragomir Vujković, voćar iz okoline Prijedora

Istraga će tek pokazati da li se ili nije radilo o domaćim jabukama. Domaći proizvođači ističu da su ogorčeni i ljuti zbog nove bruke oko izvoza jabuka u Rusiju. No, više od sramote boli to što voćari sada ne znaju šta će sa jabukama u hladnjačama, kaže Dragomir Vujković, voćar iz okoline Prijedora.

„Znam koliko je bilo upozorenja. Znam koliko su bili Rusi izuzetno kooperativni. Pa slušajte, upozorenja su dolazila već nekoliko puta. Oni su to nalazili, ali su uvijek prelazili preko toga. Ovaj put je kap prelila čašu. Oni se jednostavno nisu udostojili ni da skinu poljske etikete sa jabuka, nego prelijepe naše etikete preko poljskih etiketa“, navodi Vujković.

„Sve ovo što se dogodilo do sada po pitanju nesporazuma i malverzacije sa tim jabukama su radile firme koje su jednostavno trgovci u tom lancu. Nije smjelo do toga doći. Ipak smo mi jedanput imali problem oko tog pitanja i ozbiljno pristupili tome. Međutim evo šta se desilo.“ – ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Savo Bakajlić.

Voćari podsjećaju da je nakon ovog slučaja ugroženo najmanje hiljadu porodica koje egzistiraju od proizvodnje jabuka, te da će se šteta mjeriti u milionima evra.

Prva zabrana je bila 2016. godine kada je takođe utvrđeno da su jabuke iz uvoza izvožene u Rusiju pod bh. proizvod, te da su tada i izvoznici dobijali bjanko fitocertifikate. Rusi su tada popustili, nakon obećanja da će situacija biti drugačija. No pitanje je da li će dati novu šansu za izvoz jabuka. Sistem se pokazao neefikasnim, nije vođeno računa o tome ko je na listi izvoznika, nije vođeno dovoljno računa o sistemu kontrole, te stoga ministar Šarović kaže da je ovo prilika da se sistem konačno stavi na noge.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG