Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruska inspekcija stiže u BiH


Povrće

Prve procjene kažu da gubici bh. voćara i povrtlara zbog zabrane izvoza u Rusiju već iznose više od četvrt miliona evra i to sedmično. Rusija je posljednjih nekoliko godina postala izuzeto značajan spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, te su procjene da bi nastavak zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju moglo katastrofalno da utiče na brojne domaće proizvođače. Predstavnici institucija u BiH i dalje smatraju da nije bilo potrebe za uvođenjem zabrane uvoza.

Predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH te državne Uprave za zaštitu zdravlja bilja, nastavili su sa razgovorima u Ambasadi Ruske Federacije kako bi se što prije riješio problem zabrane izoza u Rusiju.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, nakon posljednjih razgovora izjavio je da se narednih dana očekuje posjeta delegacije ruskog nadležnog tijela, odnosno inspekcije s ciljem prevazilaženja problema koji su doveli do privremene zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju.

Mirko Šarović
Mirko Šarović

"O tome smo danas razgovarali i sa ambasadorom i naša očekivanja su da bi narednih dana mogli obezbijediti dolazak ruske inspekcije i nadamo da se da će ruska strana razumjeti poziciju BiH i ovu zabranu staviti van snage. Nadam se da će naši napori uroditi plodom i u tom smislu postoji opredjeljenje Ambasade Ruske Federacije da ćemo zajednički raditi na prevazilaženju ove situacije", ističe Šarović.

Ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov naveo je da postoji zainteresovanost i ruske strane da se problem što brže riješi, dodajući da je ista delegacija bila u posjeti u Makedoniji i Srbiji i da su sva pitanja bila brzo rješena.

"Nadamo se da će delegacija naše fitosanitarne službe u što skorijem roku biti u posjeti Bosni i Hercegovini, te sam siguran da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti normalizovan za šta postoji zainteresiranost u BiH i Ruskoj Federaciji", navodi Ivancov.

No i dalje je nejasno kako je tako naglo došlo do zabrane izvoza. Dok je ruska strana saopštavala kako nije bilo odgovora na zahtjeve da ruski inspektori izvrše inspekciju izvoznih objekata, nadležni su saopštavali da to nije tačno.

I zamjenika direktora Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanju Vasića čudi ruska odluka da se izvoz zabrani, jer je, prema njegovim riječima, dolazak ruskih inspektora bio dogovoren još prošle godine.

Vasić navodi da je bio napravljen i spisak 35 firmi iz Bosne i Hercegovine, koje su se bile prijavile za kontrolu ruskih inspektora.

"Za mene je to iznenađene jer smo na putu u Jekaterinburgu prije nepunih mjesec dana, ministar Šarović i ja bili i razgovarali sa komisijom koja je trebala još prošle godine da dođe i pregleda naše objekte radi izvoza u Rusiju i nisu došli. Mi smo ih ponovo zamolili službeno i privatno čak, i obećali su i poslali dopis da će doći i onda je ovo (zabrana) ko grom iz vedra neba došlo", ističe Vasić.

Ruski partneri sumnjaju da su bh. izvoznici uvozili voće i povrće koje su potom prepakivali pa izvozili u Rusiju kao domaći proizvod. Tome u prilog govore i podaci koji kažu da je, na primjer, izvoz u prvih šest mjeseci 2014. voća i povrća u Rusiju bio u vrijednosti 27.000 evra. U istom periodu 2015. samo jabuka i krušaka izvezeno je u vrijednosti više od pet miliona evra. Ove godine je izvoz povećan za još 50 odsto.

Ugovor o trgovini BiH i Rusija imaju već jedanaest godina. Ukoliko se utvrdi kao tačna, priča o manipulaciji uopšte ne čudi, kaže Nemanja Vasić.

Nemanja Vasić
Nemanja Vasić

"Tako vam je bilo i sa mesom za Tursku kada su uvezli meso iz Poljske pa izvezli u Tursku jer mi te količine, predviđene potpisanim ugovorom, praktično i nemamo. Ako je slučaj to i sa voćem, krajnje je vrijeme da se to krene sankcionisati zato što se naše voće baca i daje se u bagatelu umjesto da taj kvalitet iskoristimo za izvoz. U suštini se uveze nešto zbog nekoliko feninga, znači vraćamo se na priču o trgovačkom lobiju, ljudima koji praktično ruše kompletnu privredu i poljoprivredu u BiH", ocjenjuje Nemanja Vasić.

Kamioni sa tonama voća i povrća stoje od 4. avgusta kada je nastupila zabrana. Proizvođači su sve nervozniji.

Ohladiti od proizvodnje

Voćar iz Prijedora Dragomir Vujković tvrdi da zbog zabrane izvoza očekuje gubitak od najmanje 50 odsto proizvodnje.

"Nevjerovatna je situacija sada. Ovo je nešto što se stvarno nije očekivalo, od ovakvog razvoja situacije da dobijemo zabranu izvoza. Koliko vidim, cijena voća je iz dana u dan počela da pada. Šljiva je, na primjer, došla na istorijski minimum sa cijenom. Isto je i sa jabukom. Bilo je nekih kontakata sa otkupljivačima, ali otkad je došlo do zabrane izvoza u Rusiju, nema više nikakvih kontakata, svi su se povukli i svi ćute. Nema nikakve ni ponude niti potražnje i ne zna se apsolutno ništa", riječi su Vujkovića.

Posljedice će biti ogromne za bosanskohercegovačku privredu ukoliko se zabrana što prije ne povuče, poručuje i Nemanja Vasić.

"Ljudi će praktično ohladiti od proizvodnje, jer je to krah za njih. Ja bih htio da budem optimista i da kažem da će se nešto pokušati popraviti. Mada, i ti odnosi su nemilosrdni. Kada se napravi greška, rijetko ko želi da vam da šansu da se popravite", konstatuje Vasić.

Grube procjene su da će gubici domaće proizvodnje iznositi najmanje 25 miliona evra, ukoliko se zabrana izvoza u Rusiju nastavi.

No bh. analitičari procjenjuju da bi time bila propuštena i mnogo veća prilika za sopstveni privredni razvoj, s obzirom da je Bosni i Hercegovini bilo širom otvoreno ogromno rusko tržište, zbog činjenice da BiH nije, poput zemalja Zapada, uvela sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG