Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija ponovno zabranila uvoz jabuka iz BiH


Ilustrativna fotografija

Ruska Federacija od danas je ponovo uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine kojajabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, održao je tokom dana hitne konsultacije s nadležnim tijelima u povodu uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju.

Ministar Šarović je istakao da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom direktna posljedica lošeg sistema kontrole kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcioniše.

„Kako bi spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled Bosne i Hercegovine zatražio sam, od nadležnih institucija, da odmah unaprijede sistem registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju kao i podignu na veći nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne certifikate, kao i Privrednih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda. Slične upute dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Ponovni povratak na rusko tržište biće težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu zatražio sam pokretanje odgovornosti i sankcionisanje odgovornih u ovom konkretnom slučaju a obzirom da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i falsifikovanjima javnih isprava smatram nužnim angažovanje i drugih nadležnih organa“ istakao je ministar Šarović.

Šarović je istakao da se tokom dana nastavljaju razgovori na ovu temu sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.

XS
SM
MD
LG