Dostupni linkovi

Izručenje Tadića brže nego izručenje 'kapetana Dragana'?


Tadić je nakon Škabrnje postavljen za načelnika SB-a TO Benkovac (Šešelj i Vasiljković u Benkovcu 1991.)
Tadić je nakon Škabrnje postavljen za načelnika SB-a TO Benkovac (Šešelj i Vasiljković u Benkovcu 1991.)

Nakon što su pomogle u otkrivanju lažnog identiteta Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan, kasnije u Hrvatskoj osuđenog za ratne zločine, novinarke sydneyskog „The Australiana“ locirale su gdje živi Zoran Tadić, kojeg hrvatske vlasti sumnjiče za ratni zločin nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima. Ako dođe do izručenja, sve će ići brže nego sa Vasiljkovićem, kažu poznavatelji.

Australski dnevni list „The Australian“, koji je prvi otkrio lažni identitet kasnije osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, locirao je i osumnjičenika za ratne zločine Zorana Tadića, kojeg hrvatska policija tereti za ubojstvo 30 civila i 13 hrvatskih ratnih zarobljenika u selu Škabrnja u zadarskom zaleđu 18. studenog 1991. godine. Za Radio Slobodna Europa govori novinarka „The Australiana“ Jacquelin Magnay.

„Locirali smo da Zoran Tadić već 26 godina živi u jednom zapadnom predgrađu Sydneya. Sada je slobodna osoba i ima punu slobodu kretanja, ali kada od hrvatskih vlasti pristigne zahtjev za njegovim izručenjem, australska savezna policija će ga uhapsiti“, kaže Magnay.

„The Australian“ je otkrio kako je Tadić zbog premlaćivanja starije žene bio 2005. godine osuđen na godinu dana zatvora. Zbog nesporazuma u prometu, on je nasrnuo na dvije žene koje – kako je kazao na suđenju – nisu dovoljno brzo reagirale na zeleno svjetlo. Na suđenju je odbacio krivnju, tvrdeći da su ga dvije žene isprovocirale kad su mu pokazale srednji prst i psovale ga. Tvrdio je da je djelovao u samoobrani i da je jedna od dviju žena sama pala na cestu, iako su svjedoci kazali da ju je Tadić bacio na tlo „poput krpene lutke“

Kada su novinari došli na adresu na kojoj je prijavljen, žena koja je otvorila vrata kazala je da ne zna za njega, dok su susjedi potvrdili kako je to njegova supruga i da tamo žive preko 20 godina.

Novinarka Magnay pratila je i postupak oko izručenja Dragana Vasiljkovića, i očekuje da će ovoga puta sve ići mnogo brže.

„Postupak je pojednostavljen, između Hrvatske i Australije je u međuvremenu sklopljen sporazum o ekstradicijama što će također ubrzati postupak. Mnogo će ovisiti i o tome hoće li gospodin Tadić osporavati pred australskim sudom hrvatski zahtjev za izručenjem, isto kako je to pokušao "kapetan Dragan". Dakle, dosta toga ovisi hoće li se ZoranTadić žaliti na zahtjev za izručenje kako bi odgodio izručenje Hrvatskoj.“

Tadić je rodom iz Loznice u Srbiji. U ljeto 1991. godine došao je kao Šešeljev dobrovoljac u Hrvatsku i sudjelovao u napadu na selo Škabrnja kao zapovjednik voda dobrovoljaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Svjedoci kažu da je osobno ubijao i mučio hrvatske civile i zarobljenike, da je drugima naređivao da to rade i da ih u tome nije sprječavao. Nagrađen je kućom izbjeglih Hrvata u Benkovcu i funkcijom načelnika Državne bezbednosti u Benkovcu. Potom je povučen nazad u Srbiju i otišao je u Australiju gdje je dobio i državljanstvo.

Selo Škabrnja napali su u sklopu operacije opkoljavanja Zadra ujutro 18. studenog 1991. godine 9. korpus JNA kojim je zapovijedao Ratko Mladić i lokalni pobunjeni Srbi pojačani vodom dobrovoljaca. Nakon granatiranja i sloma hrvatske obrane, civili su izvedeni iz podruma i zajedno sa hrvatskim vojnicima koji su se predali bili likvidirani, a selo je zapaljeno i sravnjeno sa zemljom. Za ubojstvo 30 hrvatskih civila i 13 ratnih zarobljenika još nitko nije ozbiljno odgovarao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG