Dostupni linkovi

Mladićevi krvavi tragovi u Hrvatskoj


Repovi zločina Ratka Mladića po Hrvatskoj još se vuku.
Repovi zločina Ratka Mladića po Hrvatskoj još se vuku.

Iako je Ratko Mladić bio kao visoki zapovjednik JNA bio uključen u niz akcija JNA i paravojske pobunjenih Srba u kojima su često i na bestijalan način stradali deseci hrvatskih civila, ubijani ratni zarobljenici i razarani civilni objekti od ljeta 1991. do "sarajevskog primirja" siječnja 1992. godine, haška optužnica protiv njega koncentrirala se samo na Bosnu i Hercegovinu. Argument je, kao i u kasnijim odlukama oko Vojislava Šešelja, bilo njegovo zdravstveno stanje.

"Upravo u strahu da Mladić zbog svog zdravstvenog staja ne bi zbog preširoke optužnice ne dočekao kraj suđenja i presudu, pretpostavljam da se zbog toga haško tužilaštvo koncentriralo na onaj najteži dio vezan za zločine u Bosni i Hercegovini", kaže za RSE Eugen Jakovčić iz nevladine udruge Documenta.

Međutim, Škabrnjani i mnogi u Hrvatskoj upozoravaju kako je on svoj generalski čin zaradio upravo na zločinima u Hrvatskoj, točnije na kninskom, zadarskom i šibenskom području.

Napad, protjerivanje nesrpskog stanovništva i uništenje sela Kijevo u kolovozu 1991. – među ostalim i kazetnim bombama, napad na Vrliku, Sinj, Potravlje, Satrić i Dabar i napad na Šibenik u rujnu, od listopada pa sljedeća tri mjeseca žestoki napadi na Zadar i okolna mjesta, gdje je najkrvaviji napad na selo Škabrnja u Ravnim kotarima 18. studenog, kada je ubijeno 48 civila i 15 branitelja. O tom danu je za RSE pred pet godina svjedočila Svetka Miljanić.

"Oni su upali i oni su ubijali kako su koga 'vatali – i malo, i staro, i mlado i sve... Ja sam vidjela kako ubijaju moje prve susjede s kojima sam izišla iz podruma. Ženu ispred mene, čovika... Gazili smo priko nji', prekoračivali da bi mi spasili svoju glavu... Oni su nas u'vatili u podrumu i kako su god starci muški izlazili iz podruma, 'nako su ih ubijali. A to je sve po naređenju gospodina Mladića", navodi Miljanić.

Dvije su osobe završile u zatvoru zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u Škabrnji, obje kao izvršitelji.

"Trebao je odgovarati i Mladić kao nalogodavac, i to u Hagu. Ja kao dugogodišnji vojnik znam tko može 'dignuti' avijaciju, tko zapovijeda oklopnim snagama, tko zapovijeda raketnim sistemima! Prema tome, nema govora ni o kakvim 'teritorijalcima' kako se pokušava opravdati vojni vrh, nego je u svemu sudjelovao vojni vrh. A na vrhu te piramide bio je Ratko Mladić, kojem se na žalost ne sudi za Hrvatsku, a u Hrvatskoj je ispekao svoj krvavi zanat", ističe za RSE Marko Miljanić, tadašnji zapovjednik hrvatske obrane Škabrnje.

Mladić je u Hagu, ali repovi njegovih zločina po Hrvatskoj još se vuku.

Nedavno je Čedo Čolović osuđen u Srbiji na tri godine zbog navodne špijunaže u korist Hrvatske. Hrvatski mediji kažu da je on trebao biti svjedok optužbe protiv nekadašnji zapovjednika u 9. kninskom korpusu JNA Borislava Đukića i drugih u suđenjima za ratne zločine na području Šibenika i Knina ujesen i zimu 1991. Zapovjednik Đukiću i ostalima, i u tim akcijama, nije bio nitko drugi nego Ratko Mladić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG