Dostupni linkovi

Nema uvjetnog otpusta za 'kapetana Dragana'


Dragan Vasiljković zvani "kapetan Dragan" (desno)
Dragan Vasiljković zvani "kapetan Dragan" (desno)

Županijski sud u Varaždinu odbio je prijedlog za uvjetnim otpustom Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao „kapetan Dragan“, koji u zatvoru Lepoglava služi kaznu od 13,5 godina zbog ratnih zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima.

Temeljem podataka dobijenih od Centra za dijagnostiku u Zagrebu i Kaznionice u Lepoglavi, sudsko vijeće varaždinskog suda zaključilo je da je prijedlog - neosnovan.

Sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je "zatvorenik urednog ponašanja", ali da treba uzeti u obzir da se radi o kratkom vremenu koje je proveo na izdržavanju kazne pa da se "ne može zaključiti kako će zatvorenik funkcionirati, jer do sada nije ocijenjen te nema podataka vezano za provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne", prenose hrvatski mediji.

Osim toga, iz izvješća Centra za dijagnostiku proizlazi da zatvorenik negira počinjenje kaznenog djela, a da kaznu smatra nezasluženom, što- po ocjeni varaždinskog suda - ukazuje da svrha kažnjavanja nije ostvarena.

Zatvorenik je nekritičan te nije došlo do promjene njegovog ponašanja nakon počinjenog kaznenog djela, zaključio je sud.

Vasiljković je u ekstradicijskom pritvoru u Australiji i zatvoru u Hrvatskoj već proveo preko 12 godina.

XS
SM
MD
LG