Dostupni linkovi

Lider opozicije Yair Lapid mandatar za sastav vlade Izraela


Jair Lapid
Jair Lapid

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je 5. maja da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, što to je korak koji bi mogao dovesti do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Svoju odluku je Rivlin objavio uživo preko televizije, dan pošto ga je Netanjahu obavestio da nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju u zadatom roku.

Rivlin je rekao da se 5. maja konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uverenje da Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

Lapid najavio brzo formiranje vlade jedinstva

Lapid je nakon što mu je poveren mandat za sastav vlade najavio da će nastojati da obrazuje vladu jedinstva "što je moguće pre".

"Potrebna nam je vlada koja će biti odraz činjenice da se mi međusobno ne mrzimo. Vlada u kojoj će levica, desnica i centar raditi zajedno da se pozabave ekonomskim i bezbednosnim izazovima sa kojim se suočavamo. Vlada koja će pokazati da naše razlike jesu izvor snage, ne slabosti", rekao je Lapid.

Lapid je ušao u parlament 2013. godine posle uspešne karijere kolumniste, TV voditelja i autora. Bio je ministar finansija u Netanjahuovoj vladi, ali se s njim nije slagao pa je ta koalicija brzo propala.

Njegova partija je u opoziciji od izbora 2015. godine, a popularna je među sekularnim glasačima iz srednje klase i kritikuje Netanjahuove bliske veze sa strankama ultraortodoksnih Jevreja.

On sada ima na raspolaganju četiri nedelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu.

Objavljujući imenovanje 57-godišnjeg Lapida, predsednik Izraela je rekao da se za njega odlučio bez obzira da li će on ili neko drugi predvoditi vladu na početku, aludirajući očito na ranije dogovore o rotaciji Lapida i vođe desničarske partije Jamina (Desno) Naftali Beneta, bivšeg Netnjahuovog saradnika, čija bi uloga mogla biti važna za stvaranje koalicije.

Netanjahu: Opasna levičarska vlada

Netanjahuova politička budućnost je dovedena u pitanje jer nije uspeo da obrazuje koaliciju u roku od četiri nedelje. On je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela, 12 godina neprekidno, a 15 ukupno.

Netanjahu se obratio Izraelcima preko televizije pošto je predsednik Ruven Rivlin poverio mandat Lapidu, navodeći da će njegova vlada biti "opasna levičarska".

"To će biti opasna levičarska vlada, sa fatalnom kombinacijom nedostatka pravca, nedostatka sposobnosti i nedostatka odgovornosti", rekao je Netanjahu.

Dugogodišnji premijer je ponovo apelovao na Beneta da odbije koaliciju sa Lapidom, tvrdeći da on i vođa Jamine mogu da obrazuju desničarsku vladu.

Netanjahu nije rekao da li bi takva vlada imala dovoljnu podršku parlamenta, Kneseta, da položi zakletvu.

Takođe je optužio Beneta da "zaslepljen ambicijom" i za izdaju izraelske nacionalističke desnice zbog spremnosti da sarađuje sa umerenim strankama.

Liderka Laburističke stranke levog centra Merav Mihaeli izrazila je optimizam pošto je Lapid dobio mandat.

"Za nekoliko dana možemo zaista da smenimo Netanjahua", objavila je na Tviteru Mihaeli, čija je partija predložila Lapida za mandatara

Mogućnost petih izbora u dve godine

Ako opozicija uspe da obrazuje vladu jedinstva to će značiti kraj vladavine Netanjahua. U protivnom Izraelci bi mogli na jesen da glasaju peti put od aprila 2019.

"Izgleda da bi možda u roku od nekoliko dana ili nedelja, mogli imati funkcionalnu vladu koja neće uključiti gospodina Netanjahua. To bi bila revolucionarna promena", ocenio je Johanan Plesner, predsednik Demokratskog instituta Izrael, dodavši da su "peti uzastopni izbori još uvek na nesreću realna mogućnost", preneo je AP.

Postizanje konačnog dogovora neće biti lako jer je potrebno da se dogovori sedam partija koje imaju različite planove, a uz to i podrška bar jedne od dve partije izraelskih Arapa, navodi agencija.

Do tada, Netanjahu će biti na čelu prelazne vlade.

Na izborima, četvrtim od aprila 2019. održanim 23. marta nije bilo jasnog pobednika, a Rivlin je poverio Netanjahuu da obrazuje koaliciju pošto ga je podržalo 52 poslanika.

To nije bilo dovoljno za većinu u parlamentu sa ukupno 120 poslaničkih mesta, ali je više nego što su imali drugi partijski lideri. Lapida je podržalo 45 poslanika.

Za šta je optužen Netanjahu?

Prethodne četiri runde izbora u Izraelu smatrane su referendumom o vladavini Netanjahua.

Njemu je jako stalo da ostane premijer dok mu se sudi za korupciju kako bi mogao da iskoristi svoj položaj da traži mogući imunitet od sudskog gonjenja.

Optužen je za prevaru, zlouptrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih. Sudski proces je sada u fazi saslušanja svedoka.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje policiju pravosudje i medije da vode "lov na veštice" protiv njega, podseća AP.

XS
SM
MD
LG