Dostupni linkovi

Ministar odbrane Izraela: Milionski zajam za Zapadnu obalu


Ganc je mere najavio 30. avgusta, dan pošto se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, što je bio prvi sastanak dve strane na visokom nivou posle više godina.
Ganc je mere najavio 30. avgusta, dan pošto se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, što je bio prvi sastanak dve strane na visokom nivou posle više godina.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc najavio je niz mera za jačanje Palestinske uprave na Zapadnoj obali, uključujući planove o zajmu od 155 miliona dolara.

Ganc je to izjavio 30. avgusta, dan pošto se sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, što je bio prvi sastanak dve strane na visokom nivou posle više godina.

Nova Vlada Izraela je rekla da je zainteresovana da podstakne Abasa, vođu Fataha na Zapadnoj obali. Fatah je rival islamskom ekstremističkom Hamasu, vladajućem na drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze.

"Što je jača Palestinska uprava, Hamas će biti slabiji. I što je njena sposobnost da vlada veća, mi ćemo biti bezbedniji", rekao je Ganc novinarima.

Ganc je najavio nove mere dva dana pošto je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden apelovao na novog premijera Izraela Naftalija Beneta na sastanku u Beloj kući da poboljša život Palestinaca.

Gancov kabinet je saopštio da je on Abasu rekao da će Izrael preduzeti mere za jačanje palestinske ekonomije i da se razgovaralo o bezbednosnim pitanjima i dogovoreno da budu u kontaktu.

Navedeno je da će zajam od 155 miliona dolara biti vraćen od taksi koje Izrael ubira u ime Palestinaca. Izrael će takođe dati radne dozvole za dodatnih 15.000 palestinskih radnika i rešiti boravišni status za mnoge koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali, a to se odnosi na Palestince iz pojasa Gaze i strane supružnike lokalnih Palestinaca.

Premijer Izraela Benet se protivi palestinskoj nezavisnosti, kao i ključni partneri u njegovoj raznolikoj vladajućoj kolaciji, ali on kaže da podržava jačanje palestinske ekonomije i širenje autonomije Palestinaca.

Benet je na čelu koalicije od osam različitih partija koja je svrgnula dugogodišnjeg izraelskog lidera Benjamina Netanjahua posle četiri uzastopna parlamentarna izbora za dve godine.

Napetost između Izraela i Hamasa, vladajućeg u Gazi, raste posle 11-odnevnog rata u maju u kojem je ubijeno 265 ljudi na toj palestinskoj teritoriji i 13 u Izraelu.

XS
SM
MD
LG