Dostupni linkovi

Novi protest Palestinaca na granici pojasa Gaze i Izraela


Nasilje na protestu koji je organizovao Hamas tokom proteklog vikenda na granici pojasa Gaze i Izraela (21. agvust 2021.)
Nasilje na protestu koji je organizovao Hamas tokom proteklog vikenda na granici pojasa Gaze i Izraela (21. agvust 2021.)

Stotine Palestinaca demonstrirale su ponovo kraj granice Izraela na jugu pojasa Gaze 25. avgusta, pozivajući da se ublaži blokada te teritorije, posle sličnih nasilnih protesta tokom vikenda.

Današnje demonstracije su, međutim, okončane bez velikih sukoba pošto je Hamas, vladajući u Gazi, nastojao da se demonstranti ne približe graničnom zidu, a Egipat koji posreduje dugoročnom prekidu vatre između dve strane apelovao na smirivanje situacije.

Izraelska vojska je pojačala svoje snage duž granice uoči demonstracija i saopštila da je koristila suzavac, a povremeno i bojevu municiju da rastera demonstrante.

Četrnaest Palestinaca je ranjeno, uključujući petoro bojevom municijom, ali se čini da nisu životno ugroženi, naveli su palestinski lekari, a preneo AP.

Protest koji je organizovao Hamas tokom prošlog vikenda, sa ciljem da se ublaži blokada Gaze, obeležilo je nasilje.

Desetine Palestinaca su prišle graničnoj ogradi s Izraelom bacajući kamenice i zapaljive bombe, a jedan među njima je pucao i teško ranio izraelskog graničnog policajca. Izraelskom vatrom ranjena je, po palestinskim podacima, 41 osoba.

Blokada Gaze, koja traje od 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo vlast na toj teritoriji, nanela je velike štete palestinskoj ekonomiji i nezaposlenost je dostigla 50 odsto. Izrael, sa druge strane, tvrdi da je ona potrebna kako bi se sprečilo naoružavanje Hamasa.

Poslednji rat Izraela i Hamasa izbio je u maju i trajao je 11 dana. Završen je sporazumom o prekidu vatre u kojem posreduje Egipat.

Napetost je, međutim, i dalje velika, jer uz demonstracije pristalice Hamasa puštaju zapaljive balone preko granice koji izazivaju požare na jugu Izrael, a Izrael odgovara udarima iz vazduha na ciljeve Hamasa u Gazi.

XS
SM
MD
LG