Dostupni linkovi

Izrael će povećati isporuku robe u Gazu da smanji napetost


Kutije s odjećom za izvoz na prelazu Kerem Shalom u Rafahu u južnom pojasu Gaze, 21. juna 2021.
Kutije s odjećom za izvoz na prelazu Kerem Shalom u Rafahu u južnom pojasu Gaze, 21. juna 2021.

Izrael je najavio u četvrtak 26. augusta da će ublažiti komercijalna ograničenja za pojas Gaze i povećati isporuku robe u tu palestinsku teritoriju nakon višednevne rastuće napetosti.

Toj najavi prethodile su demonstracije stotina Palestinaca pored granice Izraela u srijedu 25. augusta, kada se pozivalo na ublažavanje paralizirajuće blokade, nekoliko dana pošto je sličan protest prerastao u sukobe s izraelskom vojskom.

Islamski Hamas, vladajući u Gazi, nastojao je da se demonstranti ne približavaju graničnoj ogradi i nije bilo nasilja poput onog u subotu u kojem je poginuo jedan Palestinac i 40 ih je ranjeno, a izraelski granični policajac zadobio teške povrede metkom u glavu ispaljenim iz neposredne blizine, javlja AP.

Kako je navedeno u Izraelu, povećat će se uvoz novih vozila, robe i opreme za civilne projekte u pojasu Gaze i izdati više dozvola za palestinske biznismene da ulaze u Izrael počev od danas.

Moguće da se ograničenja smanje

Međutim, ublaženje restrikcija zavisit će od “nastavka očuvanja sigurnosti regiona” i moguće je da se ograničenja smanje još više ako se poboljša situacija na granici.

Zvaničnici Hamasa su rekli da će Egipat u četvrtak 26. auagusta također delimično otvoriti glavni granični prelaz u pojas Gaze, pošto ga je zatvorio u nastojanju da ubijedi Hamas da vrati zatišje.

Egipat pokušava izdejstvovati dugotrajni prekid vatre između neprijateljskih strana od 11-dnevnog rata u maju u kojem je poginulo 260 Palestinaca i 13 ljudi u Izraelu.

Hamas i Izrael su četiri puta ratovali, a često su izbijali i manji sukobi od 2007. godine.

Izrael i Egipat su uveli blokadu za koju izraelska strana tvrdi da je neophodna kako bi se spriječilo naoružavanje Hamasa.

XS
SM
MD
LG