Dostupni linkovi

Sudska i politička drama Benjamina Netanjahua


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izlazi iz sudnice posle nastavka suđenja za koruciju, 5. april 2021.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izlazi iz sudnice posle nastavka suđenja za koruciju, 5. april 2021.

Suđenje za korupciju izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu ušlo je u ključnu fazu dok su istovremeno počele konsultacija kod predsednika Reuvena Rivlina za formiranje nove vlade. Tako su istaknute političke i ustavne nelagode u Izraelu koje se pogoršavaju iz godine u godinu dok dugogodišnji lider očajnički pokušava da ostane na vlasti, pišu svetski mediji.

Neugodan prizor

Suđenje za korupciju Netanjahuu u ponedeljak, 5. aprila, prešlo je u veću brzinu pošto su tužioci počeli da grade svoj slučaj protiv izraelskog lidera, čiji je politički život već doveden u pitanje posle četvrtih izbora koji nisu doneli odlučujuće rezultate, piše Blumberg (Bloomberg).

Tužioci tvrde da je izraelski premijer zloupotrebio položaj da bi nelegalno dobio, a ponekad i zahtevao, fina vina i skupe cigare od prijatelja milijardera. Takođe tvrde da je žrtvovao integritet funkcije da bi dobio povoljno medijsko izveštavanje, menjanjem regulatornog okvira u korist jednog izdavača medija i razmatrajući predloženi zakon koji bi mogao favorizovati drugog.

Suđenje za primanje mita, prevaru i povredu poverenja zvanično počelo je u maju 2020, ali su dosad održana ročišta na Okružnom sudu u Jerusalimu bila kratka i proceduralna. Suđenje bi sada trebalo da se održava tri puta nedeljno i sa spiskom od više od 300 svedoka optužbe, Blumberg ukazuje da bi moglo trajati mesecima, ako ne i godinama.

Prizor premijera koji se na sudu bori protiv optužbi za korupciju biće neugodan dok pokušava da sastavi koaliciju posle izbora 23. marta. Dok su Netanjahu i njegovi advokati u ponedeljak bili na sudu, predsednik Reuven Rivlin počeo je razgovore sa šefovima parlamentarnih partija kako bi odlučio koga da preporuči za mandatara.

Netanjahu je prvi aktuelni izraelski lider kome se sudi i optužbe protiv njega igrale su veliku ulogu u političkim previranjima u Izraelu gde su za dve godine četiri puta održani izbori.

Slučajevi 4000, 2000 i 1000

Izraelski premijer je optužen u tri slučaja, ukazuje Rojters (Reuters), dodajući da je za mito predviđena kazna zatvora do 10 godina i/ili novčana kazna, dok je za prevaru i zloupotrebu poverenja previđeno do tri godine zatvora.

Prema izraelskom zakonu, premijer nije dužan da se povuče osim ako nije osuđen. Pošto nijedan drugi ministar nije zaštićen na ovaj način, postoje pravni i politički razlozi zbog kojih Netanjahu želi da ostane na čelu vlade, ukazuje Rojters.

Netanjahu tvrdi da nije kriv i da je žrtva političkog "lova na veštice" levice i medija, kao i da primanje poklona od prijatelja nije protivzakonito.

Presuda se ne očekuje uskoro, pošto bi suđenje moglo trajati godinama, mada bi, ukazuje Rojters, postupak mogao biti prekinut ako Netanjahu zatraži dogovor o priznanju krivice.

U takozvanom "Slučaju 4000" tužioci tvrde da je Netanjahu odobrio regulatorne usluge koje su za telekomunikacionu kompaniju Bezek vredele oko 500 miliona američkih dolara. Zauzvrat, tužioci kažu da je tražio pozitivno izveštavanje o sebi i svojoj supruzi na informativnom portalu koji je kontrolisao bivši predsednik kompanije Šaul Elovič. Netanjahu je u tom slučaju optužen za primanje mita, prevaru i zloupotrebu poverenja.

U "Slučaju 1000" Netanjahu je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja zbog navoda da su on i njegova supruga nepropisno dobili poklone u vrednosti od skoro 210.000 dolara od holivudskog producenta Arnona Milčana (Milchan) i australijskog biznismena milijardera Džejmsa Pakera (James Packer). Tužioci su rekli da su među poklonima bili šampanjac i cigare i da je Netanjahu Milčanu pomogao u poslovnim interesima.

Prema optužbi za "Slučaj 2000", Netanjahu je navodno pregovarao o ugovoru s Arnonom Mozesom, vlasnikom izraelskog lista Jediot Ahronot, o povoljnijem izveštavanju u zamenu za zakone koji bi usporili rast rivalskih novina. Netanjahu je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja.

Netanjahuovi odnosi kao moneta

Dan vanserijske političke drame s početkom svedočenja na suđenju i istovremenim konsultacijama u predsednikovom kabinetu stavili su u oštar fokus sve očajnije Netanjahuove pokušaje da ostane na vlasti, ukazuje Asošijejtid pres (Associated Press).

Izraelski premijer s najdužim stažom koji se održao na vlasti na četiri izbora za dve godine sedeo je na okružnom sudu u Jerusalimu dok je tužiteljka Liat Ben-Ari čitala optužbe protiv njega.

"Odnos između Netanjahua i ostalih optuženih postao je moneta, nešto čime se može trgovati", rekla je ona, dodajući da to može "uticati na procenu javnog službenika".

Ističući duboke podele u Izraelu oko Netanjahua, ispred sudnice su se okupile desetine pristalica i protivnika premijera što su pratile jake policijske snage, ističe AP, ukazujući da Netanjahuovi protivnici mesecima održavaju nedeljne demonstracije s pozivom da podnese ostavku.

Prvi svedok na suđenju bio je Ilan Ješua, bivši direktor portala Vala, čije se svedočenje smatra ključnim za "Slučaj 4000" koji se vidi kao najozbiljnija optužba protiv premijera pošto uključuje optužbe za mito, ukazuje BBC.

Ješua je rekao da je krajem 2012. počeo da dobija zahteve od vlasnika Vale Šaula Eloviča i drugih da "nestanu negativni članci o premijeru i njegovoj supruzi a da se objavljuju članci koji im idu u korist".

"Koliko možeš da lažeš?" vikala je Elovičeva supruga Iris dok je Ješua govorio.

Šaul i Iris Elovič, optuženi za mito i ometanje pravde, negirali su krivicu, dok je, kako ukazuje BBC, Netanjahu insistirao da od Eloviča nije dobio ništa i da je izveštavanje Vale o njemu bilo negativno.

Premijer je rekao da su stručnjaci podržali regulatorne odluke koje je doneo, a za koje tužioci tvrde da su imale značajnu finansijsku vrednost za Eloviča.

Ogorčene podele

Izraelske pravne i političke drame preplele su se u ponedeljak kako se Netanjahu suočio s početkom suđenja i kritičnom fazom njegovog pokušaja da obrazuje vladu, ocenjuje agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Dok je suđenje počinjalo 71-godišnjem veteranu u politici, predsednik Rivlin počeo je dvodnevne razgovore kako bi utvrdio koji lider stranke ima najbolje šanse za formiranje stabilne vlade posle izbora 23. marta.

Izrael je i dalje zaglibljen u najgoru političku krizu u svojoj 73-godišnjoj istoriji, s biračima i parlamentom od 120 mesta, ogorčeno podeljenim oko toga da li Netanjahu zaslužuje produženje svog rekordnog mandata od 12 uzastopnih godina, ističe AFP.

Netanjahuova desničarska stranka Likud pobedila je na izborima s 30 mesta u parlamentu, ali je njegov put do većine od 61 poslanika nesiguran. Međutim, kako, ukazuje AFP, protivnički tabor nema jasnog vođu, ideološki je podeljen i takođe će se mučiti da napravi većinsku koaliciju.

U preokretu bez presedana za izraelsku politiku, čini se da je nemoguće da bilo koja strana formira vladu bez podrške konzervativne islamske stranke Raam koja ima četiri poslanika. Njen lider Mansur Abas rekao je da je otvoren da sasluša sve strana, ali je krajnje desničarska stranka Religijski cionizam stranka isključila mogućnost da bude u vladi s Raamom, što je dodatno zakomplikovalo Netanjahove nade da napravi vladajuću koaliciju.

Ustavna kriza?

Spektakl na dva ekrana – početak ključne faze suđenja s iznošenjem dokaza i par kilometara dalje gde su predstavnici Netanjhuove stranke tražili od predsednika da mu da mandat za novu vladu – sumirao je zbunjujuće stanje u kojem se nalaze Izrael i njegova demokratija, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times).

Za mnoge u Izraelu, ističe američki list, izvanredna konvergencija događaja ilustruje političke i ustavne nelagode koja se pogoršava iz godine u godinu.

Analitičari kažu da je s neizvesnom budućnošću Netanjahua, njegova najbolja šansa za prevazilaženje pravnih problema da ostane na vlasti i tako dobije neku vrstu imuniteta. Ali pošto ni Netanjahuov ni protivnički tabor ne mogu da obezbede održivu parlamentarnu većinu, Izrael je izgleda zaglavljen u nemogućnosti da ga potpuno prihvati, ali i da ga skloni sa scene.

Sada, ukazuje Njujork tajms na ocene stručnjaka, na suđenju je i demokratski sistem zemlje kako se Izrael približava ustavnoj krizi.

Mnogi analitičari veruju da će pat pozicija dovesti do petih izbora, mada bi time neke manje partije koje sada imaju puno moći brzim izlaskom na birališta rizikovale da budu uklonjene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG