Dostupni linkovi

Izraelska policija ubila Palestinca dok je pokušavao da pređe sigurnosnu ogradu


Izraelski vojnici osiguravaju ulaz kraj Starog grada u Jerusalemu 8. maja

Jedan Palestinac preminuo je nakon što su ga ranili izraelski vojnici dok je pokušavao da prođe kroz sigurnosnu ogradu kraj vojnog punkta na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nekoliko sati ranije izraelske snage su uhapsile dvojicu Palestinaca koji su u napadu prošle sedmice ubili tri osobe.

Izraelska vojska je saopštila da su vojnici “primjetili sumnjivu osobu koja je namjeravala da ilegalno pređe sigurnosnu ogradu” te da su pucali u njega.

Ranjeni Palestinac je evakuisan kako bi mu se ukazala medicinska pomoć, dodaje se u vojnom saopštenju. Njegova smrt je kasnije potvrđena.

U odvojenom incidentu jedan Palestinac je ubo nožem policajca kraj Starog grada u Jerusalemu.

Napadi koji su se dogodili u nedelju su najnoviji u talasu nasilja u zadnje vrijeme, uključujući smrtonosne napade u Izraelu i na Zapadnoj obali i izraelske vojne operacije na toj okupiranoj teritoriji i sukobe izraelskih policajaca i Palestinaca na svetilištu u Jerusalemu, svetom i za Jevreje i za muslimane.

Ranije u nedelju je izraelska policija saopštila da je uhapsila dva Palestinca koji su nožem i sjekirom ubili tri Izraelca i ranili još najmanje četiri osobe u gradu Eladu, kraj Tel Aviva, u četvrtak prošle sedmice, a potom i pobjegli.

Premijer Izraela Naftali Banet je na sjednici vlade rekao da su ta ubistva bila nezamislivo okrutna i da Izrael ulazi "u novu fazu rata protiv terorizma", te da će osnovati civilne nacionalne garde za vanredne situacije kao što su najnoviji napadi u toj zemlji.

"Glavni cilj vlade Izraela je da povrati ličnu sigurnost izraelskih građana", rekao je Benet.

Najmanje 18 Izraelaca ubijeno je u pet napada od 22. marta, uključujući još jedan napad nožem na jugu Izraela, dva oružana napada u području Tel Aviva i još jedan takav napad prošlog vikenda kraj jevrejskog naselja na Zapadnoj obali.

Gotovo 30 Palestinca je ubijeno od tada, uključujući napadače i one koji su se sukobili sa izraelskim snagama na Zapadnoj obali. Među ubijenima su i jedna nenaoružana žena i dva slučajna prolaznika.

Izvor: Associated Press

XS
SM
MD
LG