Dostupni linkovi

Crveni polumesec: U sukobima u al-Aksi povređene 42 osobe


Izraelske bezbedonosne snage proveravaju dokumenta Palestinaca koji su krenuli na džumu u al-Aksu u Jerusalimu, 29. april 2022.
Izraelske bezbedonosne snage proveravaju dokumenta Palestinaca koji su krenuli na džumu u al-Aksu u Jerusalimu, 29. april 2022.

U sukobima između Palestinaca i izraelske policije u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu u petak su povređene 42 osobe, saopštio je u petak, 29. aprila, palestinski Crveni polumesec.

Nemiri su se dogodili poslednjeg petka u muslimanskom svetom mesecu Ramazanu.

Crveni polumesec je dodao da su 22 osobe prebačene u bolnicu i da nema povreda opasnih po život.

Izraelska policija je saopštila da su snage ušle u kompleks nakon što su "izgrednici" bacili kamenje i vatromet, uključujući i prema Zapadnom zidu, svetom jevrejskom mestu ispod Al-Akse. U saopštenju se navodi da su službenici koristili "sredstva za razbijanje masa" da obuzdaju nemire.

Svedoci i novinari agencije Frans pres (AFP) rekli su da je policija ispalila suzavac i gumene metke.

Policija je saopštila da su tri osobe uhapšene, dve zbog bacanja kamenja i jedna zbog "podsticanja rulje".

„Proteklih sat vremena, lokacija je bila tiha i (muslimanski) vernici bezbedno ulaze (u kompleks)“, saopštila je policija.

Ali tenzije su i dalje visoke na lokaciji u srcu jerusalimskog starog grada ograđenog zidinama, u delu istočnog Jerusalima koji je anektirao Izrael.

Tokom protekle dve nedelje, skoro 300 Palestinaca je povređeno u sukobima u kompleksu Al-Aksa, trećem najsvetijem mestu u islamu, koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Brdom hrama.

Izraelski upadi na lokaciju tokom Ramazana izazvali su globalnu zabrinutost, ali jevrejska država insistira na tome da je bila primorana da deluje protiv operativaca iz islamističkih grupa Hamas i Islamski džihad koji su želeli da izazovu šire nemire u Jerusalimu.

Novi nemiri dolaze pred kraj Ramazana koji se završava početkom sledeće nedelje. Nasilje u izraelskom anektiranom istočnom Jerusalimu izazvalo je strah od još jednog oružanog sukoba sličnog 11-dnevnom ratu prošle godine između Izraela i militantne grupe Hamas, izazvan sličnim nemirima u Al-Aksi.

Poslednjih nedelja zabeležena je izolovana raketna paljba iz Gaze prema Izraelu i izraelske represalije, ali nema prijavljenih žrtava ni na jednoj strani.

XS
SM
MD
LG