Dostupni linkovi

Ponovo sukobi Palestinaca i izraelske policije u Jerusalimu


Palestinski demonstranti u sukobu sa izraelskom policijom kod džamije Al Aksa, 22. april 2022.

Novi sukobi izbili su 5. maja između Palestinaca i izraelske policije na svetom mjestu u Jerusalimu koje je otvoreno za jevrejske posjetioce.

Dopisnik AFP-a rekao je da je ispred džamije bila velika prisutnost policije jer su se grupe jevrejskih vjernika vratile na mjesto po prvi put ovog mjeseca.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da su dvije osobe povrijeđene u sukobima.

Sukobi su se dogodili na godišnjicu izraelske nezavisnosti 1948. godine i uslijedili su nakon napetog razdoblja kada je svetilište zatvoreno za Jevreje i zbog čestih sukoba započetih 15. aprila kada su se poklopile tradicionalne molitve petkom u podne, jevrejski Pesah i hrišćanski Veliki petak.

Oko 600 jevrejskih "ekstremista" okupilo se u kompleksu, rekao je za AFP šeih džamije Al-Aksa Omar al-Kisvani.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova označilo je izraelske akcije "objavom vjerskog rata", dok je Jordan osudio Izrael jer je dopustio jevrejskim "ekstremistima" da "provale" u kompleks.

Brdo hrama, kako svetilište zovu Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, bilo je zatvoreno od 21. aprila do kraja ramazana u skladu s dugogodišnjom politikom zabrane nemuslimanima da ulaze na svetilište u posljednjim danima muslimanskog svetog mjeseca posta.

Za razliku od ranijih sukoba, palestinski očevici su rekli da Palestinci nisu bacali kamenice dok policajci nisu ušli na svetilište.

Palestinski mediji su izvijestili da su izraelske snage Palestince rastjerivale suzavcem.

Brdo hrama je najsvetije u judaizmu i treće po značaju u islamu jer je tamo džamija Al-Aksa.

Na osnovu osetljivog statusa quo muslimani mogu da se mole, a nemuslimani da posjećuju svetilište određenim danima i u određeno vrijeme i izraelska policija je pritvarala Jevreje koji su se tamo ranije molili.

Ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, zaprijetio je da će se osvetiti ako se dopusti jevrejskim posjetiocima da masovno uđu na sveto mjesto i dvorište džamije.

Ovogodišnje nasilje podsjeća na sukobe u Jerusalimu prošle godine koji su prerasli u 11-dnevni rat između Izraela i Hamasa.

Lider Hamasa u Gazi Jahje Sinvar rekao je u subotu da ta organizacija neće oklijevati da preduzme "bilo koje korake ako Izrael ugrozi Al-Aksu".

U nasilju od 22. marta ubijeno je 14 ljudi, uključujući arapsko-izraelskog policajca i dva Ukrajinca, u četiri odvojena napada unutar Izraela. Dva smrtonosna napada na području Tel Aviva izveli su Palestinci.

Ukupno 26 Palestinaca i tri izraelska Arapina poginulo je tokom istog perioda, među njima i počinitelji napada i oni koje su ubile izraelske sigurnosne snage u operacijama na Zapadnoj obali.

Izvor: AFP, AP

XS
SM
MD
LG