Dostupni linkovi

Šest izraelskih vojnika i civil ranjeni u napadu na autobus


Izraelski vojnici provjeravaju štetu u autobusu na mjestu pucnjave na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom 4. septembra 2022.

Šest vojnika i civil ranjeni su u nedjelju, 4. septembra, kada su naoružani Palestinci pucali na autobus na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćila je izraelska vojska.

Portparol Hitne pomoći Izraela saopćio je da su dvije osobe koje su pogođene metkom prebačene helikopterom u bolnicu u Haifi.

Izraelska vojska je navela da je pronašla dva Palestinca za koje se sumnja da su izveli taj napad na glavnom autoputu na Zapadnoj obali.

Osumnjičeni su pobjegli sa poprišta napada u vozilu, koje se zapalilo ubrzo poslije pucnjave, kako se vidi na snimku bezbjednosne kamere koji su prikazali izraelski mediji.

Napadači su izašli iz vozila i ubrzo potom su uhvaćeni. Ostalo je međutim nejasno kako se to vozilo zapalilo.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je da su izraelske bezbjednosne snage uhvatile osumnjičene brzo i profesionalno.

Premijer Izraela Jair Lapid poželio je brz oporavak vojnicima i vozaču autobusa ranjenim u napadu u dolini reke Jordan i također pohvalio vojsku za pomoć ranjenicima i hapšenje osumnjičenih.

Lapid je u saopćenju najavio da će Izrael i dalje stizati do svakog "ko pokušava da povrijedi građane i vojnike države Izrael", prenijeli su izraelski mediji.

Islamistički pokret Hamas, vladajući u pojasu Gaze, pohvalio je oružani napad na Zapadnoj obali i označio ga "odgovorom na zločine okupatora", ali nije preuzeo odgovornost.

Napad se dogodio na Ruti 90, glavnom auto-putu kroz dolinu reke Jordan na Zapadnoj obali. Kraj tog puta su mnoga jevrejska naselja i palestinski gradovi i sela.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci žele da to bude centar njihove buduće države.

Na Zapadnoj obali živi gotovo tri miliona Palestinaca pod izraelskom vojnom upravu uz oko miliona jevrejskih naseljenika koji imaju izraelsko državljanstvo. Njihov broj se stalno povećava.

Pregovori o miru su u zastoju duže od decenije.

XS
SM
MD
LG