Dostupni linkovi

Izraelske snage ubile Palestinca kraj Dženina na Zapadnoj obali


Izraelski kontrolni punkt kod Dženina, ilustrativna fotografija

Najmanje jedan Palestinac ubijen je u području Dženina na Zapadnoj obali u sukobu sa izraelskim vojnim snagama.

Do sukoba je došlo kada su izraelske vojne snage došle u selo Jabed da sruše kuću palestinskog napadača koji je u martu u oružanom napadu ubio pet ljudi u Bnei Braku, mjestu kraj Tel Aviva.

Pogibiju Palestinca potvrdilo je u srijedu veče palestinsko Ministarstvo zdravlja, a izraelska Vojska nije objavila saopštenje o sukobu, prenosi AP.

Izraelski vojnici su prethodno ubili Palestinku Gafran Varasna na okupiranoj Zapadnoj obali, za koju su rekli da im je prišla naoružana nožem.

Objavljena je i fotografija noža, uz navode da su vojnici patrolirali auto-putem kraj izbjegličkog logora Al-Arub na jugu Zapadne obale.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je Varasna pogođena u grudi, a palestinski klub zatvorenika da je imala 31 godinu, a da je u aprilu oslobođena iz izraelskog zatvora u kojem je bila tri mjeseca zbog napada nožem na izraelskog policajca u Hebronu na Zapadnoj obali.

Sindikat palestinskih zatvorenika je saopštio da je ubijena radila kao novinarka deset godina, a radio stanica za koju je izvještavala je objavila da je ubijena na putu ka poslu.

Područje Dženina, u kome se dogodilo drugo ubistvo, je epicentar nedavnog talasa nasilja, a izraelske snage u tom gradu gotovo svakodnevno hapse Palestince osumnjičene za umiješanost u nedavne napade u kojima je u Izraelu i na Zapadnoj obali ubijeno 19 ljudi.

Napetost je porasla posle ubistva palestinske novinarke Širin Abu Akleh koja je imala i državljanstvo SAD, a radila je za Al Džaziru, kao i izraelskog marša ultranacionalista kroz muslimanski kvart u istočnom Jerusalimu.

Najmanje 35 Palestinaca ubijeno je od početka najnovijeg nasilja.

Među žrtvama je bilo naoružanih a, kako je saopšteno, neki su ubijeni kada su bacali kamenice i petarde na izraelske vojnike. Ubijeni su, međutim, i nenaoružana žena i najmanje dva prolaznika.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci žele da to bude centar njihove buduće države.

Na Zapadnoj obali živi gotovo tri miliona Palestinaca pod izraelskom vojnom upravu uz oko miliona jevrejskih naseljenika koji imaju izraelsko državljanstvo. Njihov broj se stalno povećava.

Pregovori o miru su u zastoju duže od decenije.

XS
SM
MD
LG