Dostupni linkovi

Hamas objavio da je u Gazi pogubio pet Palestinaca


Gaza, 29. maj 2022
Gaza, 29. maj 2022

Islamistički pokret Hamas koji kontrolira Gazu saopćio je u nedjelju, 4. septembra, da je pogubio pet Palestinaca, među kojima dvojicu zbog "suradnje" sa Izraelom.

"Jutros je izvršena smrtna kazna nad dvojicom osuđenih za suradnju sa okupacionim snagama i još trojicom zbog krivičnih dela", navodi se u saopćenju Hamasa.

Dodaje se da su osuđenici "ranije stekli puno pravo da se brane" pred lokalnim sudovima.

Dvojica pogubljenih zbog "suradnje" s Izraelom su muškarci rođeni 1978. i 1968. godine, dok je troje pogubljenih bilo osuđeno za ubistvo, kaže se u saopćenju.

Pogubljenja vješanjem ili strijeljanjem, prva su na palestinskom teritoriju od 2017. godine. Prošli slučajevi smrtnih kazni u Gazi izazvali su kritike organizacija za ljudska prava, piše Reuters.

Palestinske i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su smrtnu kaznu i pozvale Hamas i palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, da prekinu s tom praksom.

Palestinski centar za ljudska prava u Gazi saopćio je da su pogubljenja "kršenje međunarodnih obaveza Palestine". Centar "zahtjeva od vlasti u pojasu Gaze da ne koriste smrtnu kaznu i da je zamijene doživotnim zatvorom s teškim radom".

Palestinski zakon predviđa da predsjednik Mahmoud Abbas ima posljednju riječ o tome mogu li se izvršiti pogubljenja, ali on nema učinkovitu vladavinu u Gazi. Abbas je potpisao ugovor Ujedinjenih naroda o protivljenju smrtnoj kazni.

Otkako je islamistički Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od Abbasa 2007. godine njegovi su sudovi osudili desetke Palestinaca na smrt, a do sada su ih 27 pogubili, podaci su organizacija za ljudska prava, piše Reuters.

XS
SM
MD
LG