Dostupni linkovi

Izrael traga za dvojicom osumnjičenih za ubistva u Eladu


Izraelske snage bezbjednosti na terenu nakon napada u Tel Avivu, 7. aprila 2022. godine

Izraelske sigurnosne snage tragaju za dvojicom Palestinaca osumnjičenih da su ubili tri osobe u izraelskom gradu Elad, udaljenom 15-ak kilometara od Tel Aviva, saopćila je policija u petak, 6. maja.

Napad se dogodio u četvrtak navečer, na Dan nezavisnosti Izraela, i posljednji je u nedavnom porastu izraelsko-palestinskog nasilja koji je donio strah od izbijanja šireg sukoba, piše Reuters.

"Doći će nam u ruke teroristi i oni koji ih podržavaju i platit će cijenu", izjavio je izraelski premijer Naftali Bennett nakon napada.

Svjedoci i hitne službe naveli su da su napadači koristili sjekire, a četiri osobe su teže ozlijeđene.

Policija je napadače identificirala kao Palestince iz područja Jenin na Zapadnoj obali, navodeći da su vjerojatno automobilom pobjegli s mjesta događaja.

Policija je postavila blokade na cestama, angažirala helikopter i zatražila pomoć javnosti u pronalasku osumnjičenih.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz produžio je do nedjelje zatvaranje Zapadne obale i Gaze, uvedeno uoči državnog praznika, kako bi spriječio Palestince da uđu u Izrael.

Američki državni sekretar Antony Blinken u četvrtak je osudio napad.

To je, također, učinio i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ocijenivši da će "ubijanje palestinskih i izraelskih civila samo dovesti do daljnjeg pogoršanja", piše palestinska novinska agencija WAFA, prenosi Reuters.

Palestinska militantna grupa Hamas, koja vlada pojasom Gaze, pohvalila je napad i povezala ga sa nasiljem na svetom mjestu u Jeruzalemu, ali nije preuzela odgovornost, prenio je nakon napada AP.

"Upad na džamiju Al-Aksa ne može proći nekažnjeno", izjavio je portparol Hamasa Hazem Kasem.

Novi sukobi izbili su 5. maja između Palestinaca i izraelske policije na svetom mestu u Jeruzalemu, zajedničkom za Jevreje i muslimane.

Kompleks džamije Al-Aksa je treće najsvetije mesto u islamu. Palestinci i izraelska policija su se tamo sukobljavali u više navrata posljednjih sedmica.

Izraelska policija ušla je 5. maja u kompleks kako bi rastjerala palestinske demonstrante, nakon što su nastavljene posete Jevreja koje su bile pauzirane zbog muslimanskih blagdana. Ispaljeni su gumeni meci, a pojedini demonstranti su se sklonili u džamiju.

Policija se kasnije mogla videti na ulazu u zabarikadiranu džamiju, a saopćeno je da je jedan policajac lakše povrijeđen.

Tokom proteklih sedmica kada su obilježavani vjerski praznici, porasle su izralesko-palestinske tenzije. Palestinci i izraelska policija su se više puta sukobljavali nakon serije smrtonosnih napada unutar Izraela i izraelskih hapšenja i racija na okupiranoj Zapadnoj obali.

U nasilju od 22. marta ubijeno je 14 ljudi, uključujući arapsko-izraelskog policajca i dva Ukrajinca, u četiri odvojena napada unutar Izraela. Dva smrtonosna napada na području Tel Aviva izveli su Palestinci.

XS
SM
MD
LG