Dostupni linkovi

Izrael prijavio troje ubijenih u napadu nožem kod Tel Aviva


Izraelske snage bezbednosti na terenu nakon napada u Tel Avivu, 7. aprila 2022. godine
Izraelske snage bezbednosti na terenu nakon napada u Tel Avivu, 7. aprila 2022. godine

Najmanje tri osobe ubijene su u napadu nožem u blizini Tel Aviva u četvrtak uveče, 5. maja, prenela je agencija AP izveštaj izraelske bolnice.

Policija je saopštila da sumnja da je u pitanju napad militanata i da je napadač pobegao vozilom. Identitet napadača još nije poznat.

Bezbednosne snage postavile su blokade na putevima u oblasti u kojoj su se dogodila ubistva, u gradu Elad, a mogao se videti i helikopter kako preleće iznad tog područja.

Hitna služba Magen David Adom saopštila je da su tri osobe poginule, a četiri ranjene, a da su dve ranjene osobe u teškom stanju.

Palestinska militantna grupa Hamas, koja vlada pojasom Gaze, pohvalila je napad i povezala ga sa nasiljem na svetom mestu u Jerusalimu, ali nije preuzela odgovornost, naveo je AP.

"Upad na džamiju Al-Aksa ne može proći nekažnjeno", rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem.

Šta se događalo kod džamije Al-Aksa?

Novi sukobi izbili su 5. maja između Palestinaca i izraelske policije na svetom mestu u Jerusalimu, zajedničkom za Jevreje i muslimane.

Kompleks džamije Al-Aksa je treće najsvetije mesto u islamu, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za i Jevreje, koji ga nazivaju Brdom hrama. Palestinci i izraelska policija su se tamo sukobljavali u više navrata poslednjih nedelja.

Izraelska policija ušla je 5. maja u kompleks kako bi rasterala palestinske demonstrante, nakon što su nastavljene posete Jevreja koje su bile pauzirane zbog muslimanskih praznika.

Kako su posete Jevreja nastavljene, na desetine Palestinaca se okupilo, uzvikujući "Bog je najveći". Sukobi su izbili, prenosi AP izjave očevidaca, kada je policija krenula da uhapsi jednog palestinskih demonstranata. Ispaljeni su gumeni meci, a pojedini demonstranti su se sklonili u džamiju.

Policija se kasnije mogla videti na ulazu u zabarikadiranu džamiju, a saopšteno je da je jedan policajac lakše povređen.

Služba za hitne slučajeve Palestinskog Crvenog polumeseca saopštila je da su dvojica Palestinaca prebačena u bolnicu nakon što su udareni pendrecima.

Prema neformalnim dogovorima dve strane, poznatim kao status kvo, Jevrejima je dozvoljeno da posećuju lokaciju, ali ne i da se tamo mole.

Višenedeljne tenzije

Izrael je u četvrtak obeležio svoj Dan nezavisnosti, svečani nacionalni praznik kojim se obeležava proglašenje jevrejske države 1948. godine.

Tokom proteklih sedmica kada su obeležavani i verski praznici, porasle su izralesko-palestinske tenzije. Palestinci i izraelska policija su se više puta sukobljavali nakon serije smrtonosnih napada unutar Izraela i izraelskih hapšenja i racija na okupiranoj Zapadnoj obali.

U nasilju od 22. marta ubijeno je 14 ljudi, uključujući arapsko-izraelskog policajca i dva Ukrajinca, u četiri odvojena napada unutar Izraela. Dva smrtonosna napada na području Tel Aviva izveli su Palestinci.

XS
SM
MD
LG