Dostupni linkovi

Demokratskim kongresmenkama zabranjen ulazak u Izrael


Potez za kojeg su brojni smatraju da narušava demokratske vrijednosti, mogao bi, s druge strane, donijeti nove političke poene Trumpu i Netanyahuu
Potez za kojeg su brojni smatraju da narušava demokratske vrijednosti, mogao bi, s druge strane, donijeti nove političke poene Trumpu i Netanyahuu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu saopštio je da je Izrael otvoren za sve posjetioce i kritike, ali da će zabraniti ulaz progresivnim demokratskim zastupnicama u Kongresu Rashidi Tlaib i Ilhan Omar zbog njihove podrške bojkotu jevrejske države.

Rashida Tlaib i Ilhan Omar, prve muslimanke koje su izabrane u Kongres, dio su progresivnog demokratskog krila, kritičnog prema Trumpovoj, ali i politici Izraela prema Palestini. Obje su odbacile kritike da su njihovi stavovi antisemitski.

Posjeta porodici

One su planirale posjetiti Izrael u organizaciji palestinske organizacije koja naglašava nevolje sa kojima se suočavaju Palestinci. Tlaib je namjeravala posjetiti i svoju porodicu koja živi u dijelu Zapadne obale.

U posljednjem razvoju situacije Izrael je odlučio da ipak dozvoli Tlaib da posjeti svoju porodicu u okupiranoj Zapadnoj obali, ali samo iz humanitarnih razloga.

U zahtjevu kojeg je poslala u četvrtak izraelskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Tlaib je zatražila dozvolu da posjeti "porodicu i naročito baku koja ima 90 godina", dodavši da joj je to možda posljednja prilika da je vidi.

"Poštivat ću sva ograničenja i neću promovirati bojkot protiv Izraela tokom svoje posjete", napisala je Tlaib u zahtjevu.

Netanyahu je ranije saopštio da će oni, ukoliko Tlaib preda zahtjev da posjeti porodicu iz humanitarnih razloga, to razmotriti, sve dok ona obeća da neće promovisati bojkot Izraela.

'Uvreda demokratskih vrijednosti'

Tlaib i Omar su ranije izražavale svoju podršku pokretu protiv izraelske politike prema Palestincima na Zapadnoj obali i pojasu Gaze. Prema izraelskom zakonu, onima koji podržavaju bojkot može biti zabranjen ulaz u Izrael.

Odluku o zabrani ulaska Omar je nazvala "uvredom demokratskih vrijednosti".

"Ironija u tome što se 'jedina demokratska zemlja' na Bliskom istoku takvom odlukom ruga demokratskim vrijednostima i hladno reaguje na posjetu zvaničnika iz zemlje koja joj je saveznik", istakla je Ilhan Omar.

Izrael je prvobitno namjeravao odobriti posjetu. Prošlog mjeseca je izraelski ambasador u SAD Ron Dermer rekao da Izrael neće zabraniti ulazak nijednom članu Kongresa. No, kako navodi Reuters, ova odluka je povučena zbog pritiska američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U tweetu kojeg je objavio u četvrtak, Trump je napisao da će Izrael, ukoliko dozvoli posjetu zastupnica Tlaib i Omar, pokazati veliku slabost.

Na pitanje novinara da ali je o ovom problemu razgovarao sa Netanyahuom, Trump je rekao: "Ne želim da komentarišem sa kim sam razgovarao, ali mislim da moja izjava na društvenim mrežama govori sama za sebe."

"Ali razgovarao sam sa ljudima tamo", dodao je.

On je kasnije na Twitteru napisao da su Omar i Tlaib lica Demokratske stranke i da mrze Izrael.

Reakcije na zabranu

Kongresmenke nisu planirale "balansiranu posjetu" sa izraelskim i palestinskim liderima, izjavio je američki ambasador u Izraelu David Friedman. On je optužio kongresmenke Tlaib i Omar da podržavaju "ekonomski rat" protiv Izraela, pozivajući na bojkot.

S druge strane, predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nancy Pelosi pozvala je Izrael da promijeni odluku, ističući da je "duboko razočaravajuća".

Demokratski zastupnik iz New Jerseya Tom Malinowski okarakterisao je ovu odluku kao "nepoštovanje prema Kongresu", te je dodao da je tokom međustranačkog putovanja u Izrael prošle sedmice, zvaničnicima rečeno da će njihove kolegice moći doći u posjetu.

"Prvo kaže kongresmenki Tlaib da 'se vrati u svoju zemlju', a onda kaže da je ne trebaju pustiti", napisao je na Twitteru, osvrćući se na prošlomjesečni napad Trumpa na četiri manjinske kongresmenke, američke državljanke, kojima je rekao da, ako im se ne sviđa u SAD, mogu slobodno da se vrate odakle su došle.

Brojni demokratski zastupnici su okarakterisali njegov tadašnji napad rasističkim.

Članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi je označila skandaloznom odluku Izraela da zabrani ulazak za dvije članice Kogresa SAD na okupirane palestinske teritorije.

"Odluka da se zabrani kongresmenkama Rashidi Tlaib i Ilhan Omar da posjete Palestinu je nečuven akt neprijateljstva prema američkom narodu i njegovim predstavnicima", rekla je Ashrawi.

Netanyahu: "Plan putovanja kongresmenki pokazao je da je njihova namjera da naštete Izraelu."
Netanyahu: "Plan putovanja kongresmenki pokazao je da je njihova namjera da naštete Izraelu."

Sloboda kretanja, ali ne jednako za sve

Trumpovi komentari o planiranoj posjeti Izraelu kose se sa politikom američke vlade, prema kojoj Sjedinjene Države traže "jednak tretman i slobodu kretanja" za sve američke državljane bez obzira na etnicitet.

Omar, tridesetsedmogodišnja zastupnica koja predstavlja Minnesotu emigrirala je u Sjedinjene Države iz Somalije kao dijete. Rashida Tlaib je rođena u Sjedinjenim Državama sa korijenima sa Zapadne obale.

Nije poznato kada su kongresmenke planirale put, ali jeste poznato da su namjeravale posjetiti Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem.

Netanyahu je rekao da Izrael ima najveće poštovanje za Kongres, ali da su Tlaib i Omar promovirale bojkot protiv Izraela.

"Nema zemlje na svijetu koja poštuje Sjedinjene Države i američki Kongres više od Izraela. Međutim plan putovanja kongresmenki pokazao je da je njihova namjera da naštete Izraelu", ustvrdio je.

Ovaj posljednji potez koji su osudili brojni demokratski lideri u Sjedinjenim Državama ali i Palestini, mogao bi donijeti Trumpu i Netanyahuu novi val podrške pred izbore sa kojima se oba lidera uskoro susreću.

Izrael će održati izbore 17. septembra, a Trump ulazi u utrku za reizbor, koji će biti održan u novembru 2020. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG