Dostupni linkovi

Kongresmenke o Trumpu: Ne padajte na njegove zamke


Zastupnica Ayanna Pressley tokom obraćanja u Capitol Hillu
Zastupnica Ayanna Pressley tokom obraćanja u Capitol Hillu

U posljednjem nizu napada na četiri demokratske zastupnice američkog Kongresa, predsjednik SAD Donald Trump, obraćajući se novinarima ispred Bijele kuće rekao je da ako im se ne sviđa u Americi mogu slobodno da odu.

"Gledam ih, samo se žale. Sve što hoću da kažem, ako hoće da idu, mogu da odu," rekao je Trump novinarima.

Na upit novinara da li je zabrinut zbog toga što su brojni demokratski zastupnici ali i svjetski lideri okarakterisali njegove komentare kao rasističke, Trump je rekao da za njega zabrinutosti nema.

"Ne brine me jer se brojni ljudi slažu sa mnom," rekao je Trump.

'Bijeli nacionalizam u dvorištu Bijele kuće'

U zajedničkoj konferenciji za medije na Capitol Hillu, kongresmenke, Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanna Pressley iz Massachusettsa i Rashida Tlaib, kongresmenka iz Michigana prozvale su Trumpa zbog rasističkih komentara, napada na izabrane zastupnike i pokušaja da skrene pažnju sa nehumanih praksi njegove administracije.

Tokom konferencije zastupnice su navele da Trump prati agendu "bijelih nacionalista" i pozvale Amerikance da ne padaju na zamke njegove podjeljive retorike.

Iako nije direktno spomenuo imena, Trump je ranije na Twitteru napisao da bi se kongresmenke "trebale vratiti u kriminalom zaražene zemlje" iz kojih su došle.

Sve četiri pripadaju manjinskoj skupini Kongresa i samo je Ilhan Omar, iako američka državljanka, rođena van te zemlje. Sve se zalažu za progresivnu demokratiju i oslanjaju se na politiku ljevice.

Vrlo su glasne kritičarke aktuelne američke administracije ali i pravca u kojem ide Demokratska stranka. Insistiraju na zdravstvenoj zaštiti, kontroli oružanog nasilja i naročito su angažovane po pitanju južne granice sa Meksikom i zatvaranja migranata.

Omar je rekla da je ovo ključni momenat za Ameriku.

"Ovo je agenda bijelih nacionalista, bez obzira da li se dešava u online razgovorima ili na nacionalnoj televiziji. Sada je stigla do dvorišta Bijele kuće."

​Navodeći sve vulgarne komentare koje je Trump rekao javno ili privatno o ženama, o ljudima koji nisu bijeli, o afričkim nacijama, Omar je istakla kako on otvoreno krši zakletvu. Dodala je i da Trump dozvoljava kršenja ljudskih prava na granici sa Meksikom:

"Vrijeme je da prestanemo dozvoljavati predsjedniku da ismijava naš ustav. Vrijeme je da ga opozovemo iz ureda predsjednika."

Ocasio Cortez koja je rođena u Americi ali ima portorikansko porijeklo rekla je da nije iznenađena Trumpovim komentarima.

"Ovaj predsjednik ne zna kako da brani svoju politiku i zbog toga nas napada na ličnom nivou. Ja nisam iznenađena njegovim postupcima. Ali isto tako znam da smo mi fokusirane da učinimo stvari boljim. I da mi ne napuštamo stvari koje volimo. A mi volimo ovu zemlju i to znači da ćemo predlagati rješenja kako bi se stanje popravilo."

Ocasio Cortez o Trumpovom napadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Rashida Tlaib zastupnica iz Mičigena istakla je da ovo nije ni prvi ni posljednji put da će raspravljati o načinu na koji se obraća američki predsjednik. "Znamo da je ovo upravo on", rekla je Tlaib.

Ona je također dodala da će ostati fokusirana na prioritete za koje vjeruje da su važni njenim građanima, uključujući probleme na granici sa Meksikom i zdravstvenu zaštitu.

"Ovo je jednostavno poremećaj i ometanje od bešćutnog haosa i korumpirane kulture ove administracije," dodala je Pressley.

Za američkog predsjednika osude o navodnim komentarima nisu problematične, jer kako navodi, brojni se slažu s njim
Za američkog predsjednika osude o navodnim komentarima nisu problematične, jer kako navodi, brojni se slažu s njim

'Možete slobodno otići'

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi saopštila je da će tražiti formalnu osudu njegovog ksenofobičnog govora. Kamala Harris, kandidatkinja demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. godine osudila je njegovo ponašanje rekavši da je rasističko i neameričko.

Nakon što su kongresmenke održale konferenciju Trump se ponovo oglasio na Twitteru i rekao da ako nisu sretne u Americi, imaju izbor da slobodno odu.

No, iako su brojni svjetski državnici osudili njegove rasističke ispade na Twitteru, mali broj republikanskih zastupnika se osvrnuo na posljednje Trumpove komentare. Britanska premijerka Theresa May, kao i dva kandidata koji se nalaze u utrci za njenog nasljednika, Boris Johnson i Jeremy Hunt, osudili su Trumpove ispade. Johnson je rekao da "jednostavno ne možeš koristiti takav jezik da govoriš ljudima da se vrate odakle su došli."

Senator Mitt Romney, kandidat Republikanske stranke na izborima 2012. godine i senator Marco Rubio koji je zajedno sa Trumpom bio u predsjedničkoj utrci, osudili su njegove ispade, ali su odbili da ih nazovu rasističkim.

Republikanski senator Lindsey Graham, Trumpov savjetnik, nazvao je četiri kongresmenke "komunistima" i "antisemitima", ali je i pozvao Trumpa da prestane sa ličnim napadima.

"Ciljaj ka višem, fokusiraj se na njihove politike. Na kraju krajeva, ovo je zemlja različitosti," rekao je Lindsey tokom gostovanja na američkoj Fox televiziji.

XS
SM
MD
LG