Dostupni linkovi

Emirati otvorili ambasadu u Izraelu


Ambasador UAE u Izraelu Mohamed Al Khaja i predsjednik Izraela Isaac Herzog rukuju se tokom ceremonije otvaranja ambasade u Tel Avivu, 14. juli 2021.
Ambasador UAE u Izraelu Mohamed Al Khaja i predsjednik Izraela Isaac Herzog rukuju se tokom ceremonije otvaranja ambasade u Tel Avivu, 14. juli 2021.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postali su prva zemlja Perzijskog zaljeva koja je u srijedu 14. jula otvorila ambasadu u Izraelu, prenosi agencija Reuters.

Izaslanik UAE na svečanosti podizanja zastave pozdravio je trgovinske i investicione mogućnosti koje će donijeti bliže veze dvije države. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Izraela Isaac Herzog.

UAE i Bahrein su prošle godine normalizovali odnose s Izraelom prema "Abrahamskim sporazumima" koje je izradila administracija tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

Sudan i Maroko od tada su takođe krenuli u uspostavljanje veza s Izraelom.

Otvaranje ambasade UAE, koja se nalazi na berzi u Tel Avivu, došlo je nakon inauguracije izraelske ambasade u UAE u junu mjesecu.

"Od normalizacije veza po prvi puta smo vidjeli razgovore o trgovini i mogućnostima ulaganja", rekao je ambasador UAE Mohamed Al Khaja nakon podizanja zastave svoje zemlje ispred zgrade.

"Potpisali smo velike ugovore u vezi različitih polja saradnje uključujući ekonomiju, avioputovanja, tehnologiju i kulturu."

Izraelski predsjednik rekao je da je otvaranje ambasade „važan korak u našem putu ka budućnosti, miru, prosperitetu i sigurnosti“ za Bliski istok, prenosi Reuters.

"Vidjeti da se zastava Emirata ponosno vijori u Tel Avivu prije godinu dana moglo je da se čini kao daleki san", rekao je. "Na mnogo načina ništa ne može biti prirodnije i normalnije."

U UAE prošlog mjeseca za svečano otvaranje izraelske privremene ambasade u Abu Dhabiju i konzulata u Dubaiju, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je da je bilateralna trgovina od normalizacije premašila 675 miliona američkih dolara i da očekuje još poslovanja.

Palestinci su prigovarali zbog regionalnog zbližavanja, jer žele da se prvo riješe njihovi zahtjevi za državnost bez izraelske okupacije.

UAE su rekli da bi prošlogodišnji sporazumi uz posredovanje SAD-a, koji su osporavali decenijama staru odanost palestinskim ambicijama kao glavnom pokretaču arapske politike, u konačnici mogli imali koristi za Palestince.

XS
SM
MD
LG