Dostupni linkovi

Izraelski šef diplomatije u prvoj poseti UAE


Ministar za ekonomska pitanja UAE Ahmed al-Sayegh sa izraelskim šefom diplomatije Yairom Lapidom u Abu Dabiju, 29. jun
Ministar za ekonomska pitanja UAE Ahmed al-Sayegh sa izraelskim šefom diplomatije Yairom Lapidom u Abu Dabiju, 29. jun

Šef diplomatije Izraela Yair Lapid stigao je 29. juna u posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), kao prvi je izraelski ministar koji je posetio Abu Dabi nakon sporazuma o normalizaciji odnosa sa UAE postignutog pre devet meseci uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Delegaciju predvođenu Lapidom na aerodromu Abu Dabi dočekao je Ahmed Sayeh, ministar za ekonomska pitanja UAE.

Izraelski ministar je po dolasku u dvodnevnu posetu prisustvovao otvaranju ambasade Izraela u Abu Dabiju.

"Bliski Istok je naš dom. Ovde smo da ostanemo. Pozivamo sve zemlje regiona da to prepoznaju i da dođu da razgovaraju sa nama", rekao je Lapid diplomatama tokom otvaranja ambasade.

Lapid će se tokom dvodnevne posete sastati sa ministrom spoljnih poslova UAE Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom, a razgovori će verovatno biti usredsređeni na Iran, koji obe zemlje smatraju glavnom regionalnom pretnjom, prenela je agencija AP.

Američki državni sekretar Antony Blinken opisao je posetu Lapida UAE kao "značajnu za Izrael, UAE i širi region".

On je naveo da će SAD sarađivati sa Izraelom i UAE na jačanju svih aspekata partnerstva.

Izrael i UAE potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa na ceremoniji održanoj u Beloj kući u Washingtonu 15. septembra 2020. godine za vreme administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trumpa.

U nekoliko meseci od uspostavljanja veza, UAE i Izrael su brzo proširili trgovinu i potpisali investicione ugovore, uključujući gas, tehnologiju i druge sektore.

Više od 200.000 izraelskih turista otputovalo je u UAE, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka UAE da normalizuju veze sa Izraelom označila je prvi put posle više od dve decenije da je arapska država uspostavila odnose sa Izraelom, posle Egipta i Jordana 1979, odnosno 1994. godine. Ubrzo je usledio sporazum sa Bahreinom.

Administracija aktuelnog američkog predsednika Joe Baidena podržala je sporazume, ali i naznačila da oni nisu zamena za angažovanje na rešavanju pitanja između Izraelaca i Palestinaca.

Lapidova poseta UAE dolazi šest nedelja nakon rata u pojasu Gaze u kom je ubijeno 254 Palestinca.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG