Dostupni linkovi

Izrael i UAE uspostavljaju diplomatske odnose, Palestinci kritikuju


Prestolonaslednik Abu Dabija Muhamed al Nahjan i izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael dogovorili da uspostave pune diplomatske odnose u sklopu sporazuma da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci teže da osnuju svoju nezavisnu državu.

UAE su prva zemlja Zaliva koja je to učinila i treća arapska zemlja koja sada ima diplomatske odnose s Izraelom, posle Egipta koji je mirovni sporazum sa jevrejskom državom sklopio 1979. godine i Jordana koji je to učinio 1994.

Ovaj dogovor predstavlja diplomatsku pobedu za Trampa pred izbore u novembru dok u nastojanjima da se sklopi mir između Izraela i Palestinaca nije postignut napredak.

U saopštenju koje je prenosila televizija, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da najavom uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa UAE započinje "nova era" u izraelskim odnosima sa arapskim svetom.

Naveo da će "pun i zvaničan mir" sa UAE voditi do saradnje u mnogim oblastima između zemalja i "divnoj budućnosti" za građane obe zemlje.

Netanjahu je rekao da je Trampova administracija tražila da Izrael sačeka sa planovima o aneksiji delova Zapadne obale kako bi se postigao napredak u dogovoru o vezama sa UAE.

Izraelski lider je dodao da "nema promena" u njegovim planovima da anektira deo te okupirane teritorije, ali je rekao da je ostvarenje tih planova privremeno zaustavljeno.

Istovremeno, predsednik Izraela Ruven Rivlin objavio je na Tviteru poziv lideru UAE da poseti Jerusalim.

Premijer Izraela se godinama hvalio da njegova Vlada ima bliže veze s arapskim zemljama nego što se to javno priznaje.

Netanjahu je zdušno prihvatio Trampov bliskoistočni mirovni plan koji bi mu omogućio da anektira velike delove okupirane Zapadne obale, dok bi Palestinci imali ograničenu autonomiju na preostalim delovima te teritorije.

Za UAE dogovor doprinosi međunarodnoj kampanji sa ciljem da bude smatran svetionikom tolerancije na Bliskom istoku iako zemljom dugo vladaju autokratski lideri.

Visoki zvaničnik Emirata Anvar Gargaš rekao je da sporazum koji je objavio Tramp o uspostavljanju veza s Izraelom zadao "smrtni udarac" izraelskim potezima da anektira palestinsku zemlju.

Pozitivne reakcije u Izraelu

Izraelski poslanici su pozdravili uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa UAE, a ministar odbrane Izraela Beni Ganc je rekao da dogovor izražava "savezništvo" zemalja u regionu koji teži stabilnosti i prosperitetu.

On je rekao da će sporazum imati "mnoge pozitivne posledice na region" i pozvao druge arapske zemlje da teže mirovnim sporazumima s Izraelom.

Ganc je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, označivši ga "istinskim prijateljem" Izraela.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi iz Gancove partije centra Plavo i belo je rekao da pozdravlja izraelsko odustajanje od jednostrane aneksije Zapadne obale, rekavši da će se o Trampovom bliskoistočnim planova diskutovati u konsultacijama sa zemljama u regionu.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je rekao da pregovori i sporazumi, ne unilateralni koraci kao aneksija jesu ključ za izraelske diplomatske odnose.

Palestinci osuđuju dogovor

Palestinski predsednik Mahmud Abas odbacio je i osudio sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i UAE, saopštio je njegov portparol.

"Palestinsko rukovodstvo odbacuje i osuđuje trilateralnu, iznenadnu objavu UAE, Izraela i SAD", izjavio je Abasov savetnik, Nabil Abu Rudaineh.

On je pročitao Abasovo saopštenje ispred sedišta palestinskog predsednika u Ramali.

U saopštenju se navodi da sporazum predstavlja "izdaju Jerusalima, Al Akse i palestinskog cilja".

Visoka palestinska zvaničnica Hanan Ašravi takođe je osudila dogovor kome su posredovale SAD.

Ašravi je na Tviteru ocenila da objavljen dogovor održava okupaciju Zapadne obale.

"Izrael je nagrađen što nije objavio otvoreno šta radi u Palestini nelegalno i stalno od početka okupacije", napisala je ona na Tviteru, dodavši da su UAE istupile sa "tajnim bavljenjem, normalizacijom s Izraelom".

"Molim vas učinite nam uslugu. Mi nismo ničiji smokvin list", zaključila je Ašravi.

Istovremeno, palestinska ekstremistička organizacija Hamas optužila je UAE da su zabili nož Palestincima u leđa jer su pristali da uspostave pune diplomatske odnose s Izraelom.

Iako se ovim sporazumom zaustavljaju planovi Izraela o aneksiji, Palestinci su više puta apelovali na arapske vlade da ne normalizuju odnose s Izraelom dok se ne postigne mirovni sporazum o uspostavljanju nezavisne Palestine.

Zajedničko saopštenje SAD, UAE i Izraela izdato je odmah posle Trampove objave na Tviteru.

Najavljeno je da će se delegacije dve zemlje sastati u narednim nedeljama da potpišu sporazume o direktnim letovima, bezbednosti, telekomunikacijama, energiji, turizmu i zdravstvenoj brizi.

Dve zemlje će takođe biti partneri u borbi protiv pandemije korona virusa.

"Uspostavljanje direktnih veza dva bliskoistočna najdinamičnija društva i unapređenih ekonomija će transformisati region podsticanjem ekonomskog rasta, jačanjem tehnoloških inovacija i sklapanjem bližih odnosa među ljudima", navedeno je u saopštenju Trampa, Netanjahua i prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda Zajeda al Nahjana i navedeno je da su tri lidera razgovarala telefonom o sporazumu.

Osim Egipta i Jordana Mauritanija je priznala Izrael 1999. godine ali su odnosi prekinuti 2009. zbog rata u Gazi.

Uz Trampa su, o sporazumu Izraela i UAE, pregovarali njegov visoki savetnik i zet Džared Kušner i specijalni izaslanik za Bliski istok Avi Berkovic, te ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman.

XS
SM
MD
LG