Dostupni linkovi

Izrael najavio zamrzavanje izgradnje naselja


Obustavljanje izgradnje naselja na deset meseci
Obustavljanje izgradnje naselja na deset meseci
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da će narednih deset meseci biti obustavljena izgradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. SAD su u vrlo kratkom roku podržale takvu odluku Izraela.

Netanjahu je preko izraelske televizije poručio naciji da je Vlada to odlučila "da bi ohrabrira nastavak mirovnih pregovora sa našim palestinskim susedima".
"Izraelska vlada učinila je važan korak ka miru. Hajde da zajedno stvorimo mir", poručio je premijer Netanjahu.

Dok se još nagađalo o tome da će posle sastanka Kabineta za bezbednost biti doneta odluka o obustavljanju izgradnje naselja, palestinski zvaničnici su nagovestili da takva odluka ništa ne znači jer se ne odnosi na gradnju naselja u istočnom delu Jerusalima.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton pozdravila je najavu izraelskih vlasti da će privremeno obustaviti izgradnju jevrejskih kolonija na Zapadnoj obali.
"Najava izraelske vlade pomaže napredak ka rešenju izraelsko-palestinskog sukoba", rekla je Klinton.

Mirovni proces je obustavljen pre oko godinu dana uprkos američkim naporima da se nastavi.

Najspornije pitanje je kolonizacije, uključujući i istočni Jerusalimm sa većinskim arapskim stanovništvom, koji je Izrael anektirao 1967. godine. Palestinci žele da Jerusalim bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Pošto je odluku o zamrzavanju kolonizacije prihvatio izraelski Kabinet za bezbednost koji čini više ministara, moratorijum treba u nedelju da potvrdi Savet ministara.

Kako prenose agencije, izraelski naseljenici, verski lideri, ekstremna desnica kao i deo poslanika vladajuće većine koji strahuju od "zamiranja kolonija", ovakvu odluku izraelskog premijera primili su “vrlo hladno”.

Sa druge strane, tu meru je podržala levičarska organizacija "Mir sada" koja se protivi kolonizaciji, ocenivši da je to "istorijska odluka, u dobrom smeru".
XS
SM
MD
LG